E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Podhale
 Regiony Podhala
   gm. Bukowina Tatrz.
   gm. Nowy Targ i Szaflary
   gm. Kościelisko
   gm. Poronin
   gm. Czarny Dunajec
   gm. Biały Dunajec
   gm. Zakopane
Warto odwiedzić
Wycieczki po Podhalu
 Folklor podhalański
   Gwara góralska
   Muzyka
   Taniec
   Zwyczaje
   Strój regionalny
    Śpiewnik góralski
   Budownictwo
   Sztuka
   Pasterstwo
   Oscypek
   Ciupaga
   Górale
   Kuchnia
   Legendy
   Owczarek podhalański
 Kultura i sztuka
   Muzyka
   Malarstwo
   Rzeźba
   Literatura
   Architektura
   Artyści
 Imprezy w regionie
 Aktywny wypoczynek
    Rowery
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Powiat Tatrzański
Aktualności
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Aktualności
Protokół z XII Konkursu Potraw Regionalnych Małe Ciche, 21 października 2012r.
 dodano: 23 Października 2012

Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Małe Ciche Ochotnicza Straż Pożarna w Małe Cichem oraz Związek Podhalan Oddział Małe Ciche.


Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
  2. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
  3. Stanisław Kułach – Sołtys Małego Cichego
  4. Danuta Wilk – Radna Gminy Suchy Las
  5. Adam Radko – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem
  6. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT
  7. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Murzasichle, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Suchy Las.

Komisja Konkursowa oceniło 353 potraw, 126 nalewek i 74 rodzajów ciast. Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Suchy Las – 20 potraw, 4 nalewki, 3 rodzaje ciast, „diabelskie żebro Adama”, „rogal Marciński”, „kapuśniak sucholeski” i „nalewka z pigwy babci Zosi”

PLGD – 3 potrawy - „hałuski”, „kapusta po góralsku”, „tarcioki” – 3 kolejne produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Suche – 50 potraw, 33 nalewki, 10 ciast, „zupa gulaszowo na jagnięcinie”, „korpiyle mascone”, „sałota na maślonce”, nalewka „pszenny bimber” i „z rajskich jabłek”, ciasto „pijany przekładaniec”

Murzasichle – 63 potrawy, 16 nalewek, 23 ciast, „pieczona koza”, „karczek w żurawinie” „borsc na czerwonej fasoli tzw. „siwula”, nalewka „sichlańskie łzy”, babeczki w kształcie koszyczków

Stasikówka – 60 potraw, 16 nalewek, 9 ciast, „piporasy sołtysa”, „pierogi z kiskom”, „babka z borówkami”, nalewka - „wódka borówcano”

Małe Ciche – 72 potrawy, 12 nalewek, 11 ciast, „jyże spod brzysku”, „racuchy z kiskom”, smolec z gęsiny, „schab z rydzami”, „kapusta z rydzami”, „rydze kiscone”, nalewka „cytrynówka”,

Poronin – 55 potraw, 21 nalewek, 14 ciast, „makaronowy tryjont” czyli 11 dań z makaronów, ciasto „góralskie cycki”, nalewka „kukułówka” i „wiśniówka ze solankom”.

Nowe Bystre – 30 potraw, 11 nalewek, 3 ciasta, „placki z rzepy”, „pasztet z królika”, nalewka „dziadkowe winko” i „porterówka”.

Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol.

„Losy narodów zależą od sposobu odżywiania się”.

Komisja Konkursowa podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.

Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.

W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:

  • Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „pęcak ze śliwkami” dla Marii Waliczek z Nowego Bystrego  
  • Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „diabelskie żebro Adama” – dla Teresy Dobrzykowskiej z Suchego Lasu
  • Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z jagnięciny – „jadło juhasa z jagnięciny” dla Katarzyny Kasprzak-Kuros z Suchego
  • Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę – „zoproska z kminkiem i hałuskami” dla Elżbiety Skupień z Murzasichla
  • Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – „bufty z rydzami” dla Anny Pawlikowskiej ze Stasikówki
  • Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – „kapusta z rydzami” dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
  • Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – „bajzel pyrowy” dla Elżbiety Raflik z Suchego Lasu
  • Nagroda Ochotniczej Straży Pożarnej Małe Ciche – za „racuchy z rodzynkami” –
    dla Kamilki Pawlikowskiej - małe gaździny z Małego Cichego
  • Nagroda Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Małe Ciche – za najlepszą nalewkę „miętówka” dla Haliny Pawlikowskiej z Małego Cichego
  • BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł – za „makaronowy tryjont” dla Heleny Szwajnos z Poronina
  • BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł – za „bocek wyndzony” dla Władysławy Białoń z Poronina
  • KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla Małych gaździn z Małego Cichego
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Małe Ciche za największą ilość potraw i najlepszą dekorację stołu (komplet noży)
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Suche za najlepsze napitki (szklane miski)
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Murzasichle za pieczoną kozę (książki kucharskie Roberta Sowy)

Bardzo dziękujemy sponsorom: firmom „PRYMAT”, Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Delikatesy u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie z Zębu, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem , Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1775





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2025