E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Tatry
Aktualności
 ABC turysty
   Przygotowanie
   Ekwipunek
   Informacje TOPR i TPN
   Oznaczenia szlaków
   Przewodnicy
   Przejścia graniczne
    Bezpieczeństwo
      Gdy spotkasz misia...
      Lawiny
      Ku przestrodze...
      Bezpieczeństwo, porady
   Zwierzę na szlaku
   Schroniska
 O Tatrach
   TPN i TANAP
   Klimat
   Geologia
    Zwierzęta
      Gatunki
   Rośliny
    Tatry w liczbach
    Historia
 Encyklopedia Tatr
   Alfabetycznie
   Tematycznie
   Multimedia
 Wycieczki
   Zaplanuj wycieczkę
   Miejsce startu
   Miejsce docelowe
   Skala trudności
   Wszystkie
 Jaskinie tatrzańskie
    SKTJ PTTK
      Aktualności
      Działalność
      Kurs
      Wspomnienia
      Polecane strony
      Galeria
      Kontakt
   Powstanie jaskiń
   Krążenie wody w skałach
   Nacieki
   Morfologiczne typy
   Klimat jaskiń
   Powstanie jaskiń tatrz.
Zagadki tatrzańskie
 Aktywny wypoczynek
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Na rowerze
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Galeria
Warunki w Tatrach
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

w nazwach
w nazwach i opisach
wszędzie
alfabetycznie:    A  B  C  Ć  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  Z  Ź  Ż  

 

bydło

 
  Kategoria: 
Zwierzęta 

  opis  
  forum (0)  

Chów b. na Podhalu jest - ze względu na przemysł uzdrowiskowo-tur. - nastawiony gł. na uzyskiwanie nabiału, a ubocznie tylko na mięso. Rasą hodowaną jest polska rasa czerwona, najlepiej się tutaj nadająca, wytrzymała na klimat, odporna na choroby i mało wymagająca jeśli chodzi o paszę.

Dawniej b. w lecie wypasane było na halach tatrz. Dozorowały go tam kobiety, pasterki (nie: juhaski; juhasi, zawsze mężczyźni, paśli owce). Okres wypasu b. na halach trwał, zależnie od pogody, 2 do 4 miesięcy. Niegdyś wypasano też na halach duże stada wołów na mięso, stopniowo jednak wypasu tego w Tatrach Pol. zaniechano. Obecnie, w związku z wykupem współwłasności halnych od górali, zlikwidowano w Tatrach wypas b. i przeniesiono go na Podtatrze.

Z hodowlą b. ściśle łączy się zagadnienie przestawienia na Podhalu gospodarki rolnej na pastersko-hodowlaną, co przyczyni się do ogólnej poprawy hodowli. Mleko krów podh. - dzięki jakości zielonej paszy (» trawy) - jest w Polsce najbogatsze w tłuszcz, białko i witaminy.

Na Słowacji hodowano głównie rasę stepową na mięso: w dolinach tatrz. pasły się stada jasnych, długorogich wołów. Obecnie Słowacja przechodzi także na zwiększenie nabiałowej wartości b. i wprowadza na Podtatrzu rasę pinzgäuską. Rasa ta na pograniczu przenika do Polski i daje w skrzyżowaniu z polską rasą czerwoną tzw. bydło brzeziate.





KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81
Pełny tekst w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej. Kliknij tutaj

   Udostępnij




Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2022