Chów b. na Podhalu jest - ze względu na przemysł
uzdrowiskowo-tur. - nastawiony gł. na uzyskiwanie nabiału, a ubocznie tylko na
mięso. Rasą hodowaną jest polska rasa czerwona, najlepiej się tutaj nadająca,
wytrzymała na klimat, odporna
na choroby i mało wymagająca jeśli chodzi o paszę.
Dawniej b. w lecie wypasane było na halach tatrz. Dozorowały go tam kobiety,
pasterki (nie: juhaski; juhasi, zawsze
mężczyźni, paśli owce). Okres wypasu b. na halach trwał, zależnie od pogody, 2
do 4 miesięcy. Niegdyś wypasano też na halach duże stada wołów na mięso,
stopniowo jednak wypasu tego w Tatrach Pol. zaniechano. Obecnie, w związku z
wykupem współwłasności halnych od górali, zlikwidowano w Tatrach wypas b. i
przeniesiono go na Podtatrze.
Z hodowlą b. ściśle łączy się zagadnienie przestawienia
na Podhalu gospodarki rolnej na pastersko-hodowlaną, co przyczyni się do ogólnej
poprawy hodowli. Mleko krów podh. - dzięki jakości zielonej paszy (» trawy) - jest w Polsce
najbogatsze w tłuszcz, białko i witaminy.
Na Słowacji hodowano głównie rasę stepową na mięso: w dolinach tatrz. pasły
się stada jasnych, długorogich wołów. Obecnie Słowacja przechodzi także na
zwiększenie nabiałowej wartości b. i wprowadza na Podtatrzu rasę pinzgäuską.
Rasa ta na pograniczu przenika do Polski i daje w skrzyżowaniu z polską rasą
czerwoną tzw. bydło brzeziate.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81