Pyszna Hala. P.Dawna hala past. w górnej części Pyszniańskiej
Doliny, na pd. od dawnej Hali Ornak. Na P.H. znajdowały się dwie polany z
budynkami past.: Niżnia i Wyżnia Pyszna Polana. W dawnych czasach wypasano tu
głównie owce, niegdyś także woły, a okresowo krowy.
Już przed 1655 wypas na P.H. prowadzili mieszkańcy wsi Klikuszowa, potem
również wsi Obidowa, Lasek i in. Na początku XX w. cała P.H. została wykupiona
przez Władysława Zamoyskiego i wypas na tej hali był stopniowo ograniczany, a od
1927 wyłączony. W 1948 P.H. jako własność państw. (przed powstaniem TPN) wraz z
sąsiednią Halą Smreczyny weszła w skład rezerwatu ścisłego (obecnie w TPN).
Pochodzenie nazwy Pyszna Hala jest ludowe. Miały tu być najlepsze (pyszne?)
pastwiska w Tatrach Pol., ale nie wiadomo z czego nazwa powstała. Sery wyrabiane
na tej hali też uchodziły za najlepsze; były to tzw. bruski: krążki o średnicy
30 cm, o wadze 3-4 kg i grubości 15-18 cm; jedynie na tej hali je
wyrabiano.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81