kamienne mleko lub mleko wapienne. Jeden z utworów naciekowych, spotykany
w jaskiniach tatrz., np. w Chochołowskiej Szczelinie, w Mroźnej Jaskini. K.m.
stanowi drobniutki miał węglanu wapnia prawie w czystym stanie, przesycony wodą
i tworzący rodzaj miękkiej, galaretowatej, białawej masy. Masa ta pokrywa nieraz
spore odcinki ścian i występów niektórych jaskiń warstwą do kilkunastu cm grubą,
tworząc niekiedy tzw. "pola ryżowe", czasem rodzaj niekształtnych stalaktytów i
in. form. Jeśli k.m. wysycha, tworzy wówczas nacieki twarde, ale zawsze
porowate; jedne i drugie (miękkie i twarde) mogą znajdować się obok siebie.
Powstawanie i warunki tworzenia się k.m. nie są jeszcze dokładnie znane. Dawniej
górale uważali k.m. za środek leczniczy pomocny w różnych dolegliwościach,
używali go też niekiedy zamiast cementu.Przy zwiedzaniu jaskiń nie wolno
zeskrobywać ze ścian kamiennego mleka.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81