grzyby (Fungi, Mycophyta, Mycetes, Mycota ). Lasy i polany tatrz.
niegdyś obfitowały w liczne gatunki g. Jednak ostatnie trzy, cztery dziesiątki
lat zaznaczyły się ogromnym zubożeniem grzybostanu w Tatrach. Przyczyn jest
kilka: wysoce szkodliwy sposób zbierania g. (mimo zakazu zbioru na terenie TPN)
ze zdzieraniem darni, niszczeniem g. niejadalnych (tzw. psich), rozgrzebywaniem
igliwia i mchu przez co odsłaniana grzybnia wysycha i ginie. Pyły i gazy, zwł.
siarkowe, zawarte w opadach przynoszonych znad miejscowości fabrycznych Polski,
Czech, Słowacji i Niemiec, spaliny miejscowe z kominów i z samochodów
(szczególnie ołów) osiadają na glebie i wsiąkają zatruwając wszystkie organizmy
żyjące w niej i na niej. Również rozdeptywanie terenu przez schodzących ze
szlaków zwiększa szkody.
Do niedawna jeszcze pospolity był na leśnych polankach i w młodnikach Tatr
mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), krótko rydzem nazywany. Rydze
pokazywały się tam zwykle ok. drugiej poł. lipca, po czym, po kilkotygodniowej
przerwie, znów pod jesień. Podchodziły b. wysoko, najwyżej na sam wierzchołek
Kominiarskiego Wierchu na 1829 m. Obecnie stały się rzadkie i występują tylko
gdzieniegdzie w nielicznych skupieniach.
Borowik szlachetny (Boletus edulis ), nazywany też prawdziwkiem,
zdarza się tylko w niektórych okolicach i niezbyt często. Znane ogólnie maślaki
(Suillus luteus ) są w Tatrach raczej rzadkie, ale na upłaziastych
zboczach, między kępami kosówki dosyć często bywają podobne maślaki pstre
(Suillus variegatus ). Do niedawna jeszcze dość licznie po lasach trafiał
się pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius ), czyli znane kurki, przez
górali nazywane liskami. Rosnący na niżu i w
Beskidach pospolity pasożyt świerków, jadalna opieńka miodowa (Armillariella
mellea ) pojawia się w Tatrach dosyć często także przy jodłach i wg
niektórych mikologów jest tu raczej saprofitem.Tu i owdzie w lesie pojawiają się
sarniaki (kolczaki) dachówkowate (Sarcodon imbricatum, Hydnum imbricatum
) czyli sarny, dochodzące tu nieraz do znacznej wielkości. Wreszcie
najróżniejsze surojadki i gołąbki (z rodzaju Russula ).
Z niejadalnych i trujących g. zdarza się muchomor czerwony (Amanita
muscaria ) i muchomor cytrynowy (A. citrina ), mleczaj wełnianka
(Lactarius torminosus ) udająca rydza, ale bez jego pomarańczowego soku
przy przełamaniu, maślanka wiązkowa (Nematoloma fasciculare ), znana jako
fałszywa opieńka (uwaga, żeby się nie pomylić ), goździeniec (Clavaria
botrytis ), podobny trochę do wyrośniętego małego kalafiora, purchawki
(Lycoperdon ), wreszcie różne huby nadrzewne (Polyporus i Fomes ).
W dawniejszej literaturze z Tatr podawano także szatana (Boletus satanas
), nowsze badania wykazały jednak, że nie występuje on tutaj.
Wymienione g. posiadają na ogół duże, widoczne owocniki, u niektórych
gatunków nazywane kapeluszami, ale w Tatrach żyje też ogromne mnóstwo
mikroskopijnych grzybków, z których jedne, jak np. rdze (Uredinales ) i
głownie czyli śniecie (Ustilaginales ) pasożytują na in. roślinach; inne
żyją jako roztocze czyli saprofity na martwym materiale organicznym jak mursz,
próchno, igliwie. Niektóre glebowe g. współżyją z korzeniami różnych roślin
naczyniowych. Zjawisko to nosi nazwę mikotrofizmu.
G. w ogóle odgrywają ogromnie ważną rolę w biocenozie leśnej, dlatego nie
wolno niszczyć ani g., ani podłoża w którym żyją, aby nie spowodować wymierania
i g., i roślin wyższych z nimi współżyjących, np. storczyków, borówek i in., a
nawet drzew, jak np. jodła.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81