E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Tatry
Aktualności
 ABC turysty
   Przygotowanie
   Ekwipunek
   Informacje TOPR i TPN
   Oznaczenia szlaków
   Przewodnicy
   Przejścia graniczne
    Bezpieczeństwo
      Gdy spotkasz misia...
      Lawiny
      Ku przestrodze...
      Bezpieczeństwo, porady
   Zwierzę na szlaku
   Schroniska
 O Tatrach
   TPN i TANAP
   Klimat
   Geologia
    Zwierzęta
      Gatunki
   Rośliny
    Tatry w liczbach
    Historia
 Encyklopedia Tatr
   Alfabetycznie
   Tematycznie
   Multimedia
 Wycieczki
   Zaplanuj wycieczkę
   Miejsce startu
   Miejsce docelowe
   Skala trudności
   Wszystkie
 Jaskinie tatrzańskie
    SKTJ PTTK
      Aktualności
      Działalność
      Kurs
      Wspomnienia
      Polecane strony
      Galeria
      Kontakt
   Powstanie jaskiń
   Krążenie wody w skałach
   Nacieki
   Morfologiczne typy
   Klimat jaskiń
   Powstanie jaskiń tatrz.
Zagadki tatrzańskie
 Aktywny wypoczynek
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Na rowerze
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Galeria
Warunki w Tatrach
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

w nazwach
w nazwach i opisach
wszędzie
alfabetycznie:    A  B  C  Ć  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  Z  Ź  Ż  

 

oszczypek


(ozscypek)
 
  Kategoria: 
Terminologia 

  opis  
  forum (0)  

oszczypek (w gwarze podh. ozscypek ). Twardy, podpuszczkowy wędzony ser owczy, kształtu baryłkowatego o zwężonych końcach (długość ok. 18 cm), wyrabiany przez pasterzy w Karpatach Zach., m.in. w Tatrach. Oszczypki są ozdobione ornamentem wyciskanym przy wyrobie sera przez nałożenie obrączkowatej, drewnianej, rzeźbionej foremki. Taki sam rodzaj sera wyrabia się też czasem w kształcie zwierząt: kaczka, jeleń, owca itp.; są one mniejsze i nazywane redykałkami, bo częstuje się nimi z okazji redyku owiec.

Dawniej wyrabiano również tzw. bruski, w kształcie niskiego walca, ale nie nazywano ich oszczypkami. Waga oszczypka ok. 500 g, bruski były większe. Po II wojnie świat. oprócz normalnych oszczypków, wyrabianych na halach przez pasterzy owiec, rozpowszechniła się w Zakopanem i okolicy sprzedaż oszczypków, wyrabianych zwykle dość nieudolnie przez góralki z mieszaniny mleka owczego i krowiego, źle uwędzonych i często w ogóle nie zdobionych. Także na sprzedaż dla turystów są wyrabiane oszczypki miniaturowych rozmiarów: długości kilku cm.





KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81
Pełny tekst w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej. Kliknij tutaj

   Udostępnij




Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024