oszczypek (w gwarze podh. ozscypek ). Twardy, podpuszczkowy wędzony ser owczy, kształtu baryłkowatego o zwężonych końcach
(długość ok. 18 cm), wyrabiany przez pasterzy w Karpatach Zach., m.in. w Tatrach.
Oszczypki są ozdobione ornamentem wyciskanym przy wyrobie sera przez nałożenie
obrączkowatej, drewnianej, rzeźbionej foremki. Taki sam rodzaj sera
wyrabia się też czasem w kształcie zwierząt: kaczka, jeleń, owca itp.; są one
mniejsze i nazywane redykałkami, bo
częstuje się nimi z okazji redyku owiec.
Dawniej wyrabiano również tzw. bruski, w kształcie niskiego walca, ale nie nazywano
ich oszczypkami. Waga oszczypka ok. 500 g, bruski były większe. Po II
wojnie świat. oprócz normalnych oszczypków, wyrabianych na halach przez pasterzy
owiec, rozpowszechniła się w Zakopanem i okolicy sprzedaż oszczypków,
wyrabianych zwykle dość nieudolnie przez góralki z mieszaniny mleka owczego i
krowiego, źle uwędzonych i często w ogóle nie zdobionych. Także na sprzedaż dla
turystów są wyrabiane oszczypki miniaturowych rozmiarów: długości kilku
cm.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81