Są to rośliny pochodzące z rozmaitych epok,
znajdowane jako skamieniałości w różnych miejscach Tatr, w skałach osadowych.
Najstarsze r.k. odkryte i zbadane przez Mariana
Raciborskiego ok. 1890, to tzw. flora
retycka, z okresu górnego triasu. Składa się ona ze zwęglonych ułamków liści i
łodyg paproci i skrzypów (m.in. skrzyp Equisetum chałubińskii i paproć
Pecopteris lobata), kawałków kory i liści drzew iglastych, np.
Palissya braunii, a nawet kalamitów (rośliny starsze od skrzypów), np.
Schizoneura hoerensis.
Flora ta występuje wśród warstw czarnych łupków, kwarcytów i piaskowców w Czerwonych Żlebkach w Tomanowej Dolinie. Najprawdopodobniej są to
karbońskie pozostałości z łańcucha Pratatr. Warstwy wapienia graniczą tu z kwarcytem i zawierają,
jak podaje Raciborski, duże ilości belemnitów i amonitów. W dolnokredowych
(neokomskich) wapieniach marglistych Tatr Zach. (serii reglowej) znaleziono
kawałki liści sagowców i szczątki gałązek drzew iglastych, dość kiepsko
zachowane. Trzeciorzędową florę (z górnego eocenu) w okolicy Furkaski w
popielatych łupkach piaszczystych odkrył również Raciborski. Była to roślinność
leśno-bagienna: ułamki skrzypów (m.in. Equisetum uhligi), drzew
iglastych, gatunek dębu, szczątki roślin najprawdopodobniej z rodzin
Salicaceae i Myricaceae.
Również górnoeoceńska flora, zapewne młodsza od poprzedniej, zachowała się w
bitumiczno-piaszczystych wapieniach Hrubego
Regla, przy ujściu Doliny Małej Łąki.
Opisał ją Wiktor Kuźniar. Jest to
flora okresu ciepłego o charakterze podzwrotnikowym, b. urozmaicona: laury,
migdały, eukaliptus, mirty, z drzew iglastych Podocarpus, owoce palmy
Nipadites (być może przyniesione skądinąd przez fale morskie), orzechy
kokosowe.
Poza samymi Tatrami są bogate flory kopalne w Nowotarskiej Kotlinie: flora
mioceńska w okolicy Domańskiego Wierchu, plioceńska w Mizernej, wreszcie flory
torfowisk wysokich Podtatrza.Od pd. w samych Tatrach nie ma flor kopalnych
(granit), natomiast w Ganowcach k. miasta Poprad jest niezwykle bogata flora
trawertynowa, zawierająca "odlewy" owoców i całych roślin, nasycone węglanem
wapnia.