pstrąg (Salmo trutta m. fario), z rodziny łososiowatych
(Salmonidae). Ryba barwy ciemnooliwkowej w drobne
czerwone plamki, zamieszkująca chłodne i bystre wody górskich potoków.
Jedynie p. potokowy czyli strumieniowy (Salmo trutta m. fario) jest rodzimy w Tatrach. Poza
potokami występuje tylko w dwóch jeziorach: w Morskim Oku i Popradzkim Stawie, gdzie ma najwyższe
naturalne stanowiska. Niektórzy ichtiologowie uważają nawet, że w Morskim Oku
wytworzyła się lokalna odmiana p. potokowego. W Czarnym i Zielonym Stawie Gąsienicowym pstrągi nie są rodzime, lecz
wprowadzone sztucznie; zresztą i Morskie Oko jeszcze przed I wojną świat.
dorybiano sztucznie obcymi gatunkami. M.in. wprowadzono tam p. tęczowego (S.
irideus), p. jeziorowego alpejskiego (S. trutta m. lacustris), troć
(S. trutta), p. źródlanego (S. fontinalis). Utrzymał
się jednak prawdopodobnie tylko ten ostatni i to w formie głodowej, skarlałej, w
której to formie zdarzają się i rodzime p. potokowe. Żywią się one zasadniczo
owadami, kiełżami, małymi rybkami, w Morskim Oku jednak z braku wystarczającego
pożywienia (jezioro oligotroficzne, zob. stawy) nauczyły się chwytać i zjadać
rzucane im przez turystów: bułki, chleb, ziemniaki, jajka itp. To niewłaściwe
pożywienie odbija się jednak ujemnie na zdrowotności pstrągów, które ulegają
często różnym chorobom. Przeciętna wielkość pstrągów tatrz. wynosi ok. 30 cm,
waga - kilkadziesiąt dkg do 1 kg. Wyjątkowo zdarzają się większe i
cięższe. Ostatnio stwierdzono u p. niezwykłą wrażliwość węchową na substancje
trujące zawarte w wodzie; prowadzi się badania, czy nie uda się wykorzystać tę
właściwość p. jako b. czuły wskaźnik jakości wody, tzw.
ichtiotest.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81