E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Tatry
Aktualności
 ABC turysty
   Przygotowanie
   Ekwipunek
   Informacje TOPR i TPN
   Oznaczenia szlaków
   Przewodnicy
   Przejścia graniczne
    Bezpieczeństwo
      Gdy spotkasz misia...
      Lawiny
      Ku przestrodze...
      Bezpieczeństwo, porady
   Zwierzę na szlaku
   Schroniska
 O Tatrach
   TPN i TANAP
   Klimat
   Geologia
    Zwierzęta
      Gatunki
   Rośliny
    Tatry w liczbach
    Historia
 Encyklopedia Tatr
   Alfabetycznie
   Tematycznie
   Multimedia
 Wycieczki
   Zaplanuj wycieczkę
   Miejsce startu
   Miejsce docelowe
   Skala trudności
   Wszystkie
 Jaskinie tatrzańskie
    SKTJ PTTK
      Aktualności
      Działalność
      Kurs
      Wspomnienia
      Polecane strony
      Galeria
      Kontakt
   Powstanie jaskiń
   Krążenie wody w skałach
   Nacieki
   Morfologiczne typy
   Klimat jaskiń
   Powstanie jaskiń tatrz.
Zagadki tatrzańskie
 Aktywny wypoczynek
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Na rowerze
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Galeria
Warunki w Tatrach
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

w nazwach
w nazwach i opisach
wszędzie
alfabetycznie:    A  B  C  Ć  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  Z  Ź  Ż  

 

pstrąg


(Salmo trutta m. fario)
 
  Kategoria: 
Zwierzęta 

  opis  
  forum (0)  

pstrąg (Salmo trutta m. fario), z rodziny łososiowatych (Salmonidae). Ryba barwy ciemnooliwkowej w drobne czerwone plamki, zamieszkująca chłodne i bystre wody górskich potoków.

Jedynie p. potokowy czyli strumieniowy (Salmo trutta m. fario) jest rodzimy w Tatrach. Poza potokami występuje tylko w dwóch jeziorach: w Morskim Oku i Popradzkim Stawie, gdzie ma najwyższe naturalne stanowiska. Niektórzy ichtiologowie uważają nawet, że w Morskim Oku wytworzyła się lokalna odmiana p. potokowego. W Czarnym i Zielonym Stawie Gąsienicowym pstrągi nie są rodzime, lecz wprowadzone sztucznie; zresztą i Morskie Oko jeszcze przed I wojną świat. dorybiano sztucznie obcymi gatunkami. M.in. wprowadzono tam p. tęczowego (S. irideus), p. jeziorowego alpejskiego (S. trutta m. lacustris), troć (S. trutta), p. źródlanego (S. fontinalis). Utrzymał się jednak prawdopodobnie tylko ten ostatni i to w formie głodowej, skarlałej, w której to formie zdarzają się i rodzime p. potokowe. Żywią się one zasadniczo owadami, kiełżami, małymi rybkami, w Morskim Oku jednak z braku wystarczającego pożywienia (jezioro oligotroficzne, zob. stawy) nauczyły się chwytać i zjadać rzucane im przez turystów: bułki, chleb, ziemniaki, jajka itp. To niewłaściwe pożywienie odbija się jednak ujemnie na zdrowotności pstrągów, które ulegają często różnym chorobom. Przeciętna wielkość pstrągów tatrz. wynosi ok. 30 cm, waga - kilkadziesiąt dkg do 1 kg. Wyjątkowo zdarzają się większe i cięższe. Ostatnio stwierdzono u p. niezwykłą wrażliwość węchową na substancje trujące zawarte w wodzie; prowadzi się badania, czy nie uda się wykorzystać tę właściwość p. jako b. czuły wskaźnik jakości wody, tzw. ichtiotest.





KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81
Pełny tekst w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej. Kliknij tutaj

   Udostępnij




Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024