tojad (Aconitum firmum, A. callibotryon, A. napellus), z rodziny
Jaskrowatych (Ranunculaceae). Dość wysoka, do 1,5 m, roślina o
granatowofioletowych, hełmiastych kwiatach, a liściach dłoniastych, drobniej lub
grubiej głęboko wcinanych. Występuje na granicie i wapieniu od krainy uprawy aż po piętro hal, a
czasem nawet wyżej, np. na Niżnich Rysach
do 2400 m.
Jego nazwa góralska brzmi omiag lub omiak, a w niektórych
okolicach koniki lub koniki polne. Jest to roślina świetnie utrwalająca
usypiska i piargi, nadająca się do sadzenia na
zrujnowanych stokach dolin. Na pastwiskach nie jest szkodliwa, bo aczkolwiek
trująca, nie jest ruszana (lub b. rzadko) przez bydło i owce. W Tatrach istnieją
jeszcze dwa inne, b. podobne gatunki t., ale prawie nie trujące.
T. jest zapylany wyłącznie przez trzmiele długossawkowe, toteż zasięg tojadu na
całym świecie pokrywa się z zasięgiem tych trzmieli. Trzmiele krótkossawkowe
nieraz rabują słodycz, przegryzając hełm t. nisko w miejscu, gdzie zbiera się
nektar i wypijają go, oczywiście bez zapylenia kwiatów. Do takich przegryzionych
otworów zlatują się potem in. owady, aby wysysać łatwo teraz dostępny słodki
napój.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81