E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Tatry
Aktualności
 ABC turysty
   Przygotowanie
   Ekwipunek
   Informacje TOPR i TPN
   Oznaczenia szlaków
   Przewodnicy
   Przejścia graniczne
    Bezpieczeństwo
      Gdy spotkasz misia...
      Lawiny
      Ku przestrodze...
      Bezpieczeństwo, porady
   Zwierzę na szlaku
   Schroniska
 O Tatrach
   TPN i TANAP
   Klimat
   Geologia
    Zwierzęta
      Gatunki
   Rośliny
    Tatry w liczbach
    Historia
 Encyklopedia Tatr
   Alfabetycznie
   Tematycznie
   Multimedia
 Wycieczki
   Zaplanuj wycieczkę
   Miejsce startu
   Miejsce docelowe
   Skala trudności
   Wszystkie
 Jaskinie tatrzańskie
    SKTJ PTTK
      Aktualności
      Działalność
      Kurs
      Wspomnienia
      Polecane strony
      Galeria
      Kontakt
   Powstanie jaskiń
   Krążenie wody w skałach
   Nacieki
   Morfologiczne typy
   Klimat jaskiń
   Powstanie jaskiń tatrz.
Zagadki tatrzańskie
 Aktywny wypoczynek
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Na rowerze
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Galeria
Warunki w Tatrach
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Gatunki
Niedźwiedź brunatny
 dodano: 23 Kwietnia 2008
fot. Radosław Mateja

    Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) jest największym drapieżnikiem tatrzańskim. Masa ciała dorosłych osobników wynosi u samic od 95 do 205 kg, natomiast u samców od 135 do 390 kg. Okres godowy przypada na drugą połowę maja i czerwiec. Na świat przychodzą w gawrze między grudniem i lutym. Większość gawr znajduje się w strefie regla górnego. Niedźwiedzie zimują chętnie w jaskiniach, a także w miejscach osłoniętych od góry gęstymi gałęziami świerkowymi lub pędami kosodrzewiny. Cechą przystosowawczą do tego niezwykłego dla zwierząt terminu narodzin są niewielkie rozmiary noworodka - zaledwie około 0,5 kg. Matka, która w tym czasie nie żeruje, korzystając jedynie z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej, nie ma większych problemów z wykarmieniem młodych. Żyją 25 – 30 lat.


    Większość niedźwiedziej diety stanowią zielone części roślin. Szczególnie chętnie zjadają m.in. modrzyki górskie, świerząbki orzęsione, wierzbówki kiprzyce. Jak na drapieżniki przystało, dość regularnie zwierzęta te odżywiają się pokarmem mięsnym. W tym celu przeszukują lawiniska w poszukiwaniu padliny, a niekiedy polują. Aby zaoszczędzić energię na pościg lub po prostu łatwiej podejść ofiarę, polują często podczas nocnych burz i ulewnych deszczy, które tłumią odgłosy skradającego się drapieżnika. Znanych jest również wiele przypadków ataków niedźwiedzi na zwierzęta gospodarskie. Dość osobliwym przysmakiem niedźwiedzi są jaja, larwy i poczwarki owadów (mrówek, os i trzmieli), które wygrzebują spod kamieni lub z próchniejących pni.
   Do ataków na ludzi dochodzi niezmiernie rzadko, przy czym są one najczęściej pozorowane. Podczas ostatnich stu lat zanotowano dziesięć przypadków poranienia ludzi przez niedźwiedzie w Tatrach Polskich i na Podtatrzu. W 1927 roku miały miejsce jedyne dwa śmiertelne wypadki.  W 2007 roku zdarzyła się sytuacja odwrotna, gdyż to właśnie turyści zabili półtorarocznego niedźwiedzia, co było pierwszym takim przypadkiem w historii Tatrzańskiego Parku Narodowego.

gawra









«« Powrót do listy wiadomości


Udostępnij     Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    15532





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2021