borówki (Vaccinium), z rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). W
Tatrach występują trzy gatunki: borówka czarna (Vaccinium myrtillus), zwana też czarną jagodą, a niekiedy - nawet w niektórych
podręcznikach i florach - czernicą, ale ta ostatnia nazwa jest niesłuszna,
przynależy bowiem jeżynie (Rubus); górale czarne jagody nazywają po prostu borówkami; b. brusznica
(V. vitis-idaea), u górali bruśnice; b. bagienna (V. uliginosum), u górali
solanki, której owoce różnią się od b. czarnej białawosinym nalotem i białawym
miąszem owocu.
B. czarna miewa bardzo rzadko jagody białe, na Podhalu znana tylko z Palenicy
Kościeliskiej. B. bagienna występuje w górach w dwóch formach: o dużych liściach
na kilkudziesięciocentymetrowych krzewinkach oraz z drobnymi listkami (i
kwiatami) na niskich kilkunastocentymetrowych krzaczkach. B. brusznica odznacza
się sporą zawartością kwasu benzoesowego w swoich organach, dzięki czemu jej
przetwory nie psują się i są łatwe w przechowywaniu.
Wszystkie trzy gatunki b. w Tatrach rosną w lasach,
wśród kosówki, na trawiastych zboczach górskich, zwł. na granicie, nieco mniej na wapieniu. Wszystkie
trzy podchodzą aż w piętro halne, a nawet nieco wyżej: b. bagienna do 2360
m, b. czarna do 2380 m, b. brusznica do 2400 m. B. brusznica ma liście
zimotrwałe, pokryte woskiem, jakby lakierowane. Obie pozostałe b. tracą liście
na zimę.
KSIĘGARNIA GÓRSKA
ul. Zaruskiego 5
34-500 ZAKOPANE
tel. (018) 20 124 81