|
nawigacja: Z-ne.pl » Portal Zakopiański |
|
oscypek i inne |
|
Pierwszy dokładny opis jak mają być wyrabiane sery w szałasach pochodzi z instruktażu państwa ślemieńskiego na Żywiecczyźnie. Powstał on w 1748 roku, a w 1773 roku został ponownie spisany i zalecony do użytku. Oryginał znajduje się w zbiorach archiwalnych Muzeum Ziemi Żywieckiej w Żywcu (Szczotka 1949). Podaje się w nim zarówno opłatę dla pasterzy jak i sposób wyrobu serów.
|
|
Re: oscypek i inne |
|
Ja osobiście uwielbiam oscypki. Tylko te prawdziwe z Zakopanego. Ostatnio kupuje tylko w Bacówce Zakopiańczyk. Polecam sprawdzić jeśli ktoś szuka czegoś pysznego
|
|
|
|
Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »» |
|