ZAKOPANE I TATRY - ZAKOPANE I TATRY - ZAKOPANE I TATRY - ZAKOPANE

E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
ZAKOPANE - PORTAL ZAKOPIASKI - ZAKOPANE - PORTAL ZAKOPIASKI - ZAKOPANE - PORTAL ZAKOPIASKI - ZAKOPANE
Noclegi - Baza turystyczna Noclegi - Baza turystyczna
kwatery, pensjonaty, hotele, noclegi
odbierz pocztinformacja online
Kamera online (webKamera) - widok na Tatry z okna MATinternet s.c. ZAKOPANE - ul. Ks. Stolarczyka 12
Narty Narty
wyciągi, narty, snowboard
Tatry Tatry
wycieczki, encyklopedia, porady
Informator Informator
zarezerwuj pokój, praktyczne informacje
Nowiny Nowiny
aktualności, kalendarz imprez
Zakopane Zakopane
wszystko o Zakopanem
Galeria tatrzańska Galeria tatrzańska
zdjęcia z Tatr, kartki elektroniczne
Podhale-Sport Podhale-Sport
Podhale-Sport - sport na Podhalu
Podhale Podhale
miejscowości, folklor, powiat
felietony felietony
opowiadania opowiadania
fotoreportaże fotoreportaże
ogłoszenia w portalu Zakopane, Tatry, Noclegi ogłoszenia
kalendarz imprez kalendarz imprez
kamery online - aktualny widok na Giewont / Tatry kamery online
spacery i wycieczki po Zakopanem, Podhalu, Tatrach spacery/wycieczki
informator turystyczny - Zakopane, Podhale Tatry informator turysty
Wielka Encyklopedia Tatrzańska encyklopedia
ośrodki narciarskie, wyciągi, narty, snowboard, deska, trasa, slalom, warunki na stoku, kamery ośrodki narciarskie
ABC turysty abc turysty
zaplanuj wycieczkę w Tatry zaplanuj wycieczkę
aktywny wypoczynek dla aktywnych
pogoda / warunki pogodowe - Zakopane, Podhale, Tatry pogoda / warunki
rozkłady jazdy PKS, PKP, BUSY rozkłady jazdy
dojazd do Zakopanego Zakopane - dojazd
galeria tatrzańska galeria tatrzańska
galerie użytkowników wasze galerie
wyślij kartkę elektroniczną wyślij kartkę
konkursy konkursy
folklor - muzyka góralska, śpiew góralski, taniec góralski, gwara góralska, kuchnia góralska, oscypek, ciupaga, strój góralski, zwyczaje góralskie folklor
kultura i sztuka kultura i sztuka
imprezy regionalne imprezy regionalne
baza turystyczna - noclegi, kwatery, pokoje, pensjonaty, apartamenty, hotele baza turystyczna
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Szukaj któregokolwiek słowa jak je wpisano 
Szukaj wszystkich słów
  [ Zaawansowane wyszukiwanie ]
Zmień styl wyświetlania forum:   [ zwiń treść postów ]    [ pokaż płasko ]
« Poprzedni wątek    [ lista wątków ]    Następny wątek »
•  oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 ceperka      08:20 Sb, 07 Lip 2007
jak zrobić oscypka? Czekam na przepisy lub strony na kktórych mogę to znależc.
         •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 pietrunia78      20:45 Nd, 29 Lip 2007
Najlepiej kupić owcę.Następnie zacząć proces dojenia.....A najprościej kupić w Zakopanem:-)
                 •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 petro      11:57 Sb, 04 Sie 2007
Kupić prawdziwego oscypka w zakopanym to chyba graniczy z cudem. Wszystko co sprzedają np. na Krupówkach to podróbki (np. jak chińska tandeta). wszystkie oscypiki są z krowskiego mleka odpowiednio podrobione. Pollecam zakręcić się u jakiegoś znajomego podchalańczyka - górala i pójść z nim kupić go - prawdopodobieństwo ok. 70% że nie wcisną podróbki....
                         •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 janusbeskidzywiecki      20:26 Nd, 07 Wrz 2008
co do tych oscypkow to masakra ze heeej dosłownie. co mnie tak osobiscie rozwala to jak cepr ktory widział oscypka na obrazku i zje ta chinska podrobke i mowie ze bardzo bobre to az mna rzuca ze smiechy.


a co do postu jak zrobic oscypka to tak bedzie na 1kg oscypka cza jakie 5-6l mleka owczego bez domieszek a na to cza jakies 15 owiec(w maju) 30(sierpien/wrzesien) bez baranow bo sie tylko doja na jeden szczyk:P jaj mos te łowce to cza je dobrze napas zeby nabiły do dupy. potom se bierzesz gieletko i idzesz doic ale wczesniej cza postawic kosor i gaciok zebys nie musioł gonic za byrami, potom se diosz jedna dobro łowca mo kwaterko mlyka na jednym dojeniu to se troche posiedzisz;p potom bierzesz mlyko i dzdziesz cedzic na puciero kładziesz powusko a na to chojno zeby wełna nie wleciała do mlyka przecedzone mlyko kładziesz bo ciepłego miejsca najlepij koło łognia i czekosz az sie łogrzeje potom dodajesz klog/ronicko/podpuszczke(wszys tko to jest to samo) anie bylejakie syntetyczne mo byc z zołondka cielyncia mlecznego nie jedzacego jeszcze siana/ ewentualnie z mlodej sarny abo łani(najlepsza) dajesz na koncu łuzki do wody mieszoszi wlewosz do mleka nigdy ale to nigdy nie jedz podpuszczki bo nie zdarzysz rozpiac spodni i bedzie smierdziec:P mleko sie zetnie zlywosz i zostawiosz na jakies 2 godz zeby łociekło potom pucys łoscypki i dajesz do 10%soztworu soli na 12 godzpo tym zabiegu wedzisz na ładny złoty kolor i to by było tyle

                                 •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 olap      12:44 Pn, 08 Wrz 2008
Proste? Proste! :-)
         •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 Piotrek-TSW      22:14 Nd, 29 Lip 2007
A do czego sluży google lub Yahoo????
         •  Re: oscypek   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 AndrzejPanszczyk      17:42 Wt, 23 Lis 2021
Kupić w Zakopanym. Najlepiej w Bacówce Zakopiańczyk. Zawsze świeże i pyszne. Polecam sprawdzić



Zmień styl wyświetlania forum:   [ zwiń treść postów ]    [ pokaż płasko ]





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024