E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Nowiny

Zakopane
Turystom może zaszkodzić nasza woda
 dodano: 22 Stycznia 2010    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2010/01/22)

Z Adamem Radko, dyrektorem zakopiańskiego sanepidu, rozmawia Łukasz Bobek


Zaczyna się okres ferii. Do Zakopanego przyjeżdżają grupy dzieci. Idą na Krupówki i chcą wszystkiego spróbować. Czy na Krupówkach jest bezpiecznie, jeśli chodzi o jedzenie, czy lepiej się wystrzegać „ulicznych" dań?

Otóż na Krupówkach jest pod tym względem bezpiecznie. Na przestrzeni ostatnich dwóch lat zgłoszeń do nas byto niewiele. Oczywiście, są pojedyncze od rodziców, że ich dziecko gdzieś coś zjadło i źle się czuje. Ale w tym roku jeszcze nie mieliśmy ani jednego takiego sygnału.

Czy są jednak jakieś specjalne produkty, których lepiej się wystrzegać, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci?

Na pewno wszystkie produkty, wszystkie sałatki, robione na podłożu śmietany, jogurtu czy majonezu. Nie mamy bowiem gwarancji, że nie były robione na przykład wczoraj czy przedwczoraj. To jest doskonałe podłoże do rozmnażania się bakterii.

Co zatem jest bezpieczne?

Wszystkie produkty grillowane, smażone. W wysokiej temperaturze żadna bakteria, jak salmonella, nie jest w stanie przetrwać.

A co z wszelkimi rodzaju słodkościami jak rurki z kremem czy szyszki z karmelem?

Co do nich nie mam zastrzeżeń. Jednak wiadomo, że dzieci chcą wszystkiego spróbować. Zawirowania żołądkowe u przyjezdnych może natomiast wywołać nasza woda źródlana. Zawiera ona pewne składniki organiczne, mineralne, nieszkodliwe zupełnie okrzemki, jednak u ludzi przyjeżdżających z dużych miast taka woda może powodować pewne zaburzenia trawienne. Woda z miejskich wodociągów jest chlorowana, dezynfekowana, a stosowane do jej uzdatniania chemikalia wyjaławiają przewód pokarmowy i niszczą naturalną florę bakteryjną. Stąd biorą się te kłopoty.

Jeżeli już ktoś zatruje się, to jakie są pierwsze tego objawy?

To zależy od szczepu bakterii. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się po czterech do siedmiu godzin od zjedzenia feralnego produktu. Są to przede wszystkim wymioty i biegunki, podwyższona temperatura przez dłuższy czas. U nas bardzo często zdarzają się tak zwane autosomatyczne zachorowania. Polegają na tym, że jak jedna osoba z grupy zachoruje, to od razu wszystkie inne są chore, chociaż tak naprawdę nic im nie dolega. Zazwyczaj są to zwykłe nieżyty żołądka - odbicia, wzdęcia, wymioty. Przy zatruciach takie objawy się powtarzają i nie ustępują bez leczenia. Dlatego trzeba chwilę poczekać i przekonać się, jak nasz organizm będzie reagował. Ludzie powinni o tym pamiętać.











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1006





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2025