E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Nowiny

Podhale
Redyk na Bielanach i góralski przysmak
 dodano: 21 Września 2009    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2009/09/21)

Przeganianie owiec, robienie oscypka, pieczenie barana i degustacja regionalnych potraw to tylko część atrakcji niedzielnego redyku na Bielanach. Redyk, czyli uroczyste wyjście owiec na góralskie hale, zorganizował Uniwersytet Rolniczy. To pierwsza tego typu impreza w Krakowie, ale nie ostatnia.


– Za rok chcielibyśmy ją zorganizować w Zielone Świątki, kiedy w klasztorze na Bielanach odbywa się odpust – tłumaczył prof. Edward Wierzchoś z UR.

Dlaczego organizatorom zależy na zainteresowaniu? Bo tradycja wypasania owiec na Podhalu trwa od XV wieku, ale dziś owiec jest coraz mniej i tradycja powoli umiera. O wszystkim decyduje ekonomia – ubolewa prof. Wierzchoś.

Jedną z głównych atrakcji redyku było „pucenie” oscypka. Arka na tej sztuki zdradzał obecnym baca Kazek Furczoń. – Żeby był tradycyjny oscypek, jest potrzebna bacówka i polskie, górskie owce. Cały wyrób, od wydojenia do uwędzenia, trwa tydzień – wyjaśniał.

Ci, którzy zgłodnieli, mogli skosztować tradycyjnych, regionalnych dań, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Królowały sery, chleb ze smalcem, podpłomyki, zaś motywem przewodnim była baranina, przyrządzona na różne sposoby, pieczona, w gołąbkach, w sosie na ostro.

Dużym zainteresowaniem cieszył się też pokaz wypędzania owiec na hale. Michałowi Hradliczce z Czech pomagał w tym łaciaty owczarek border coli. Był tak skoncentrowany na zadaniu, że reagował tylko na komendy swojego pana.

– Pędzi stado zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do niego. Ma naturalny instynkt, a człowiek wyrabia w nim tylko pewne hasła – chwalił go Czech.

Katarzyna Janiszewska











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    568





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2025