E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Nowiny

Podhale
Bacowie oszukują, bo wędzą sery w kawie!
 dodano: 22 Lipca 2009    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2009/07/22)
Handlujący pod Gubałówką zaprzeczają, jakoby serki barwione były kawą czy herbatą (FOT. HALINA KRACZYŃSKA)

Produkcja na masową skalę szkodzi serkom. Górale twierdzą, że oscypki nie są podbarwiane.

Turyści skarżą się, że góralskie serki pachną... kawą i wyglądają podejrzanie. Takie sygnały doszły także do Jana Janczego, dyrektora Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Janczy przyznaje, że bacowie zamiast wędzić serki, barwią je i boi się, że z tego powodu oscypek może stracić unijny certyfikat.


Starosta tatrzański zamierza wystąpić o kontrolę stoisk. A górale spod Gubałówki tylko pukają się w czoła. Twierdzą, że kawą serków nie można zabarwić. Robią to... karmelem.

– Kupiłam w ubiegłym tygodniu na jednym ze stoisk pod Gubałówką kilka małych brązowych oscypków – opowiada pani Ewa z Krakowa, która zgłosiła sprawę w naszej redakcji. – Wyjęłam jeden z torebki i palce ugrzęzły mi w takiej brązowej podejrzanej mazi, a sam serek pachniał... kawą. W środku był niemal cały brązowy, jedynie trochę białego koloru świadczyło, że mam do czynienia z serem.

Barwienie kawą proponują nawet bacowie na niektórych bacówkach. – Chciałam ostatnio kupić oscypek, ale okazało się, że baca nie nadąża z ich puceniem, bo do Ameryki górale swoim rodzinom wywożą – opowiada góralka z Zakopanego. – Nie uwędził jeszcze, więc powiedział mi, żebym sobie sama w domu oscypki w kawie zamoczyła, to kolor będą miały taki sam, jakby były wędzone.

W dodatku – jak twierdzi Janczy – góralskie serki, które ostatnio widział nie są dobrze wygniecione. – W środku zbiera się serwatka i potem w upale to kiśnie – wyjaśnia hodowca. – Słyszałem od baców, że w jednym domu pod Nowym Targiem zerwali nawet w pokoju podłogę, i tam układają serki i nogami w „cholewiokach” po formach chodzą, żeby szybko wygnieść. Janczy obawia się, że tak produkowane serki mogą zaszkodzić unijnemu oscypkowi i redykołce, która za 2-3 miesiące też ma dostać certyfikat jakości UE. – Jeżdżą już w kraju kontrole z Unii, które mogą nam odebrać certyfikaty, gdy zastaną taką sytuację – mówi Janczy.

Handlujące pod Gubałówką góralki są oburzone takimi zarzutami.

– Nasze serki są dobre! – mówią. Na dowód dają nam do spróbowania wystawione na sprzedaż małe oscypki. Jednak żadna nie chce się nam przedstawić, choćby tylko z imienia.

– Jeżeli ktoś twierdzi, że kawą czy herbatą można zabarwić serek, to pojęcia nie ma o ich robieniu i głupoty plecie. Najpewniej z czystej ludzkiej zawiści – tłumaczy starsza gaździnka z targowiska pod Gubałówką. Handlujące obok góralki wtórują jej. – Nikt z nas tak na pewno nie robi! Bo się nie da – tłumaczą. – Owszem, jedne wędzimy, a drugie nie, bo wędzone są na wierzchu twarde i turystom nie bardzo smakują. Ale nie moczymy w kawie czy herbacie, tylko w karmelu, czyli w przypalanym cukrze. Są wtedy takie pulchne, a nasi klienci bardzo sobie je chwalą.

Handlujący zaprzeczają, jakoby produkcja serków szła już na masową skalę i psuła jakość.

– Sezon mamy płony (zły – przyp. red.). Wcale te serki tak znowu nie są rozchwytywane – mówią góralki.

Halina Kraczyńska

Robią na ilość

Jan Janczy, dyrektor RZHOiK w Nowym Targu:

Tak źle dzieje się z powodu wielkiego popytu na góralskie serki i braku jakiejkolwiek kontroli nad ich wytwarzaniem. Zła jakość serków dotyczy bowiem nie unijnych oscypków, ale ich podróbek wyrabianych z krowiego mleka. Z tego, co słyszę od baców, producenci tych krowich serków robią je na ilość, bo takie mają zapotrzebowanie. Niestety, taka produkcja odbija się na jakości.











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    3499





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2025