E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Nowiny

Podhale
Fabryka pucoków
 dodano: 27 Września 2008    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2008/09/26)
Kazimierz Furczoń, baca z Leśnicy, znany jest w całym kraju z wyrobu oscypków (FOT. JÓZEF SŁOWIK)

Kazimierz Furczoń z Leśnicy jako pierwszy baca na Podhalu będzie legalnie robił oscypki w lecie, a w zimie sery z mleka krowiego.

Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów Gazdowie zrzeszająca baców z Podhala i województwa śląskiego jeszcze z końcem listopada zamierza uruchomić małą wytwórnię gołek i pucoków.


Obiekt, w którym będą wytwarzane sery z mleka krowiego, powstaje właśnie u Kazimierza Furczonia, bacy z Leśnicy, który jest jednocześnie autorem wniosku o rejestrację wyrobów pod nazwą gołka, pucok, brusek czy kara starosty, jako produktów tradycyjnych. Wytwarzanie tych właśnie serów ma być dla baców alternatywnym źródłem zarobkowania w zimie, gdy nie ma możliwości pucenia oscypków. Żeby stać się częścią fabryki gołek, bacowie muszą sprostać podstawowym chociażby wymogom sanitarnym.

– To ma być sposób dla naszych członków, by w jednym miejscu, nad którym będzie cały czas kontrola odpowiednich służb, będzie można wytwarzać gołki i pucoki – mówi Furczoń. – Żeby robić te sery, musi być co najmniej dwa razy w miesiącu badane mleko.

Według Kazimierza Furczonia takie małe wytwórnie powinny powstać w wielu podhalańskich wsiach.

– Dzięki takiemu miejscu będzie znana podstawowa wiedza o producencie mleka, jakie wykorzystywane jest do robienia tych serów – kontynuuje Furczoń. – Gospodarz, który chce robić takie sery, musi mieć przyznaną kwotę mleczną i przebadane zwierzęta. Nie może być tak, że ktoś masowo skupuje mleko po wsiach i bez żadnych badań hurtowo wyrabia sery, a z gospodarzeniem ma niewiele wspólnego.

Jak mówi baca z Leśnicy, takie małe fabryki są doskonałym miejsce również na kontakt z potencjalnym nabywcą, zwłaszcza tym hurtowym, który będzie miał pewność co do jakości wyrobu.

Przepisy pozwalają bacy z Leśnicy i każdemu innemu wyprodukować w tygodniu tonę serów. W powstających właśnie pomieszczeniach w wytwórni serów przy domu Furczonia wybudowana została już wędzarnia. Będzie też specjalne miejsce do wyrabiania gołek. Furczoń nie zapomniał też o magazynie oraz miejscu na biuro.

Mleko z wytwórni pucoków z Leśnicy będzie wożone do badań aż do Krakowa. Jeszcze z końcem listopada w sklepach mają pojawić się pierwsze legalne sery gazdowskie z Leśnicy, wytwarzane z mleka niepasteryzowanego.

Charakterystyczną cechą sera gazdowskiego, pucoka i gołki jest to, że w całości wytwarzany jest on z mleka krowiego. W przeszłości robiony był jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie doiło się owiec.

Józef Słowik











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1622





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2025