E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Zakopane
Mięsko i szpada, czyli Brazylia w Zakopanem
 dodano: 18 Lutego 2008    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2008/02/18)
Pan ze szpadą przyniósł udka kurczaka (FOT. KATARZYNA PROKUSKA)

Tatrzańskie podróże kulinarne.

Otwarcie, pół roku temu na końcu Krupówek, brazylijskiej restauracji to tylko z pozoru kompletny absurd. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że dwie pierwsze Churrasco do Landa znajdują się w Warszawie, to wszystko układa się w logiczną całość, a raczej w przebiegle zorganizowaną strategię marketingową.


Nie trzeba być jasnowidzem – jak tak dalej pójdzie i turystom będzie się dalej podawać w kółko kwaśnicę, to w końcu ruszą z ciupagami. Pieczony ananas na końcu Równi Krupowej może działać jak wentyl bezpieczeństwa. Przynajmniej w teorii.

Churrasco w Brazylii znaczy tyle, co Barbecue (w pozostałych krajach Ameryki Południowej sztuka grillowania mięsa nazywana jest „asado”). Wiele rodzajów mięs naraz przygotowuje się w tzw. churrascariach. Naprawdę wiele! Patrząc na opis specjalności zakładu nie mogłem wprost uwierzyć, że na moim talerzu za 40 zł pojawią się: biała kiełbasa, udko kurczaka na ostro, pierś z kurczaka w boczku, serduszka z kurczaka, żeberka wieprzowe, polędwiczki wieprzowe w czosnku i winie, szynka, ser z patelni, karkówka marynowana w białym winie, ligawa nadziewana boczkiem, krzyżowa z grilla i zrazowa dolna pieczona z solą morską. Aha, do tego mięs zatrzęsienia doszedł jeszcze bar sałatkowy, ile dusza pragnęła. Na inne pozycje w karcie starałem się nie zwracać uwagi, bo barszcz, kwaśnica, pierogi i spaghetti w Brazylii to jeszcze większy absurd niż sama Brazylia pod Reglami. Nie mogłem doczekać się uczty.

Co to była za komedia... Najpierw dostałem talerzyk z ryżem i czarną fasolką. Po kilku minutach zjawił się wesoły pan ze szpadą, na którą miał nabite dwie małe białe kiełbaski. Niezbyt dobre. Zjadłem je w dwóch trzecich pewien, że pan pojawi się znowu. Musiałem jednak czekać całą epokę lodowcową (usiedliśmy przy stoliku obok drzwi bez wiatrołapu) aż zjawił się znowu ze swoją szpadą, na którą miał nabite udka kurczaka. Po trzeciej porcji świtało... Nadmienię, że nad uchem zawodził przez cały czas brazylijski pieśniarz z poważną miną. W pewnym momencie pomyślałem, że to jest jeden wielki wkręt, że kelnerzy, pieśniarz i inni śmieją się ze mnie na zapleczu, widząc jak czekam pół nocy na kolejne mięsko ze szpady. Po serduszkach z kurczaka ewakuowałem się. Nie byłem cierpliwy, a moja miłość do wątróbki okazała się krucha. Nie wytrwałem na posterunku mięsa. Moja wina.

Churrasco: 39,90 PLN

Tadeusz Płatek







•  rewelacja   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 syncro_gt      17:39 Nd, 24 Lut 2008
no to po tym artykule moge powiedziec
ŻAŁUJ !! ze nie dotrwałeś do końca UCZTY jedzenie jest przepyszne a to ze sie czeka tylko wzmaga apetyt . miesa są poprostu przepyszne a uwieńczeniem uczty jest ananas z pieca --- rewelacja !! zawsze gdy bylem w Zakopanym jadem dania które nie napawały mnie radością jedzenia . churrasco rewelacja - wiem gdzie bede jadł następnym razem gdy bede w Zakopanym ... :D pzdr dla całej obsługi i szefostwa

Grzegorz z Nysy :D

         •  Re: rewelacja   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 bubu_srubu      15:49 Pn, 17 Mar 2008
"Grzegorzu z Nysy" a może właścicielu lub pracowniku Churrasco...nie każdy ma czas żeby czekać kilka godzin na konsumpcję całego dania...skoro płaci się nie małe pieniądze to możnaby oczekiwać uczciwego traktowania a nie próby przeczekania klienta bo przecież każda niezjedzona porcja to zysk właściciela...widać ten szybko przystosował się do miejscowego zwyczaju polegającego na złupieniu klienta nie dbając czy ten kiedykolwiek powtórzy swoją wizytę... no i cenę trzeba było tak skalkulować aby jego ponowna wizyta nie była konieczna... cool





«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1310





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024