E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Zakopane
Już można kupić prawdziwe oscypki
 dodano: 4 Maja 2009    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2009/05/04)
Prawdziwe oscypki pojawiły się na targu pod Gubałówką (FOT. PRZEMYSŁAW BOLECHOWSKI)

– 25 złotych za ser to za dużo – uważają turyści. Kupują więc małe serki.

Już czas na oscypek! Na Podhalu, po zimowym oczekiwaniu, pojawił się w końcu ten prawdziwy, unijny. Na bacówkach w rejonie Zakopanego, czy Nowego Targu już można zjeść świeżutki oscypek czy bundz, a nawet napić się żentycy. Co może zaś cieszyć – ceny serków w tym roku nie wzrosły.


Od wiosennego redyku, czyli wyjścia owiec na hale, minęło nieco ponad tydzień. Dzięki temu już w bacówkach można poczuć zapach wędzonego sera. Niestety, wciąż prawdziwych oscypków jest nie wiele. Czasami wręcz, aby je zakupić wprost od producenta, trzeba wcześniej zapisać się w kolejce.

– Eee, panie, nie mamy już gotowych. Jak na razie to się wędzą. Przyjdźcie za dwa dni, albo powiedzcie, ile chcecie to wam zostawię – mówi baca na jednej z bacówek pod Zakopanem. W tym roku ceny oscypków nie wzrosły. Wciąż musimy za nie zapłacić 25 zł. Zaś kilogram bundzu będzie nas kosztował 15 zł.

W długi weekend majowy na Krupówkach, czy na targowisku pod Gubałówką pojawiło się już sporo prawdziwych oscypków. Brakuje natomiast zainteresowanych tymi serami.

– Jakoś tak cepry nie kupują – mówi nam pani Maria, góralka handlująca góralskimi serkami na stoisku na Krupówkach. – Wolą brać te mniejsze, z krowiego mleka. Jak się okazuje, turystom przeszkadza przede wszystkim cena oscypka.

– 25 złotych za ser to jednak dużo – uważa Marian Kalat, mieszkaniec Wrocławia, który wypoczywa pod Giewontem. – Lepiej jest nam kupić pięć, sześć mniejszych, bo damy je rodzinie, niż jednego dużego. Prawdziwe oscypki są jedynie od 1 maja do końca października, czyli wtedy, gdy owce pasą się na halach.

Halina Kraczyńska







•  cena mnie nie rusza   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 lady_vega      13:35 Wt, 05 Maj 2009
w Zakopanem jestem tylko kilka razy w roku i nigdy nie oszczędzam. Zabieram tyle oscypka, żeby móc jak najdłużej wcinać grzanki z pomidorem i oscypkiem na śiadanie :))))





«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    3527





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024