E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Zakopane
X Europejskie Targi Produktów Regionalnych - 1 dzień - 11/08/2019 - relacja
 dodano: 11 Sierpnia 2019

Za nami pierwszy dzień wielkiego święta tradycji. Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk.


- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał starosta. 

W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana.

Swój kunszt prezentował Marcin Lichosyt, który poprowadził seminarium dla wszystkich miłośników rzeźby w drewnie.

Tradycyjnymi produktami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, które w tym roku zaserwowało m.in. Cafe Zieleń, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.

Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wielkim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. 

Ważnym wydarzeniem było wręczenie corocznych nagród Marki Tatrzańskiej dla najlepszych podhalańskich produktów i usług. Tegorocznymi laureatami zostali: 

W kategorii art. Spożywczych: Restauracja Villa Toscana, Restauracja Sichlański Dworek, Karczma Chata Zbójnicka oraz FHU U Bafii.

W kategorii wyrobów i produktów rękodzielniczych: Instrument Bobak Grapny, Michał Różak, Marek Mazur oraz Zofia Kin.

W kategorii usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne: FPHU Burkaty, Restauracja regionalna Gazdowo Kuźnia, Górska Osada Luxury Chalets Poronin, Willa pod Orłem, Hotel Górski PTTK Kalatówki oraz Firma Nagłośnieniowa Marek Wacławski.

Wieczór zakończył się żywiołowym koncertem Hanki Rybki z zespołem.

Fot. Kronos Media











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1517





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024