Aby uraczyć podniebienia
wyjątkowym napojem
i członki zmrożone do życia przywrócić
Grzańca należy domowego wypić
Nie ze sklepu flaszkę znosić!
Ta można by zacząć słów parę na temat grzańca.
Bo kupić gotowy napój wprawdzie można,
lecz czy nie lepiej samemu przyrządzić i napoju naważyć?
Do jego wykonania potrzebne nam będzie wino czerwone, wytrawne.
Najlepiej najwyższej jakości, europejskie.
Wybrać należy miarę stu dwudziestu mililitrów tegoż wina
i dolać do niego czterdzieści mililitrów soku z czarnej porzeczki-
a więc kapkę.
Tak przygotowany fluid należy podgrzać tak,
by nie zagotować, lecz by parzył.
Jednocześnie dla smaku i tradycji przyprawy korzenne należy dołączyć.
Czyli popularną przyprawę do wina grzanego- po prostu.
Dla poprawy wytrawności,
a więc dla osłody,
w grzanym winie rozpuszczamy dużą łyżkę miodu.
Ważne, by wywar podawać w glinianym naczyniu, by aromat
i klimat zachować.
Aby zaś go podkreślić- goździki dwa szarmancko wrzucić.
Lecz to jeszcze nie koniec-
dla egzotyki i ciepła rodzinnego
pomarańczy cząstkę należy wkroić,
a zamiast wieka przed podaniem
plaster tejże cynamonem obficie posypany, na naczynie nałożyć.
Warto dodać, ze najlepiej smakuje wieczorem po atrakcjach stoków wszelakich.
NA ZDROWIE !