E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Gastronomia
Prawdziwy grzaniec - wyśmienity po szaleństwach na stoku.
 dodano: 22 Grudnia 2009    (źródło: Redakcja)

Aby uraczyć podniebienia
wyjątkowym napojem
i członki zmrożone do życia przywrócić
Grzańca należy domowego wypić
Nie ze sklepu flaszkę znosić!



Ta można by zacząć słów parę na temat grzańca.
Bo kupić gotowy napój wprawdzie można,
lecz czy nie lepiej samemu przyrządzić i napoju naważyć?

Do jego wykonania potrzebne nam będzie wino czerwone, wytrawne.
Najlepiej najwyższej jakości, europejskie.
Wybrać należy miarę stu dwudziestu mililitrów tegoż wina
i dolać do niego czterdzieści mililitrów soku z czarnej porzeczki-
a więc kapkę.
Tak przygotowany fluid należy podgrzać tak,
by nie zagotować, lecz by parzył.
Jednocześnie dla smaku i tradycji przyprawy korzenne należy dołączyć.
Czyli popularną przyprawę do wina grzanego- po prostu.
Dla poprawy wytrawności,
a więc dla osłody,
w grzanym winie rozpuszczamy dużą łyżkę miodu.
Ważne, by wywar podawać w glinianym naczyniu, by aromat
i klimat zachować.
Aby zaś go podkreślić- goździki dwa szarmancko wrzucić.
Lecz to jeszcze nie koniec-
dla egzotyki i ciepła rodzinnego
pomarańczy cząstkę należy wkroić,
a zamiast wieka przed podaniem
plaster tejże cynamonem obficie posypany, na naczynie nałożyć.

Warto dodać, ze najlepiej smakuje wieczorem po atrakcjach stoków wszelakich.


NA ZDROWIE !











«« Powrót do listy wiadomości


Udostępnij     Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    5751





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2019