E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Dojenie po unijnemu
 dodano: 6 Sierpnia 2007    (źródło: Dziennik Polski - www.dziennik.krakow.pl - 2007/08/06)
Kiedy bacowie zasiądą przed komisją, by zdać egzamin z dojenia? Napiszemy już niebawem. (Fot. Teresa Zielińska)

Specjalnie dla podhalańskich baców.

Jak umiejętnie łapać owieczkę i jak najlepiej ją wydoić? Sprawa dla każdego juhasa i bacy niby nienowa. Jednak Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu planuje wysłać baców na specjalistyczny kurs zakończony egzaminem.


Różne już wymogi stawiała przed prowadzącymi bacówki góralami Unia Europejska. A to żeby doprowadzać bieżącą wodę na hale, a to żeby wykafelkować miejsce produkcji oscypka. Przez wszystkie przeszkody bacowie przechodzili cało, argumentując swe racje historycznymi uwarunkowaniami produkcji owczego sera. Tym razem jednak przyjdzie im zasiąść najprawdopodobniej za szkolnymi ławami. A to za sprawą specjalistycznych szkoleń, jakie zamierza zorganizować dla podhalańskich baców Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz. Kurs "bacowania po unijnemu" zakończony będzie egzaminem, między innymi jego częścią składową ma być wydojenie owiec przed komisją egzaminacyjną. Sprawdzającymi umiejętności teoretyczne i praktyczne pasterzy będą członkowie Związku Hodowców Owiec i Kóz, a także weterynarze i przedstawiciele służb mundurowych.

Sprzedający oscypki na Krupówkach nie dowierzają. - Mamy swoje owce od pokoleń. Tatuś robił na bacówce od małego, ja mu pomagam dziś. Co też nowego mi powiedzą na takim kursie? Szkoda czasu, szkoda pieniędzy. I to naszych dutków, i innych podatników - zaznacza proszący o anonimowość handlowiec.

Jednak władze Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz podkreślają, że kursy i egzaminy są niezbędne, jeśli oscypek ma być produkowany w zgodzie z unijnymi wymogami. Jak się to ma do tradycji gazdowania na bacówce? Być może jesteśmy właśnie "świadkami narodzin nowej, świeckiej tradycji", by sparafrazować powiedzonko z filmu "Miś" Stanisława Barei. (RAV)











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    900





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024