E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Wici bardzo smakowite
 dodano: 30 Lipca 2007    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2007/07/30)

W miniony weekend w Białym Dunajcu królował... górski pstrąg.

Smażony na świeżym maśle lub grillowany – jest prawdziwym przysmakiem. Górski pstrąg serwowany był w weekend w Białym Dunajcu, gdzie obchodzono w ramach „Tatrzańskich Wici” Dzień Pstrąga.


Górski pstrąg do góralskiej kuchni wszedł zupełnie niedawno. Za dawnych czasów górale, mówiąc delikatnie, za rybami nie przepadali. Uważali bowiem, że jest to jedzenie niezdrowe i niesmaczne. Dopiero gdy cepry zaczęły zjeżdżać pod Tatry i zachwycać się smakiem pstrąga, i sami górale zaczęli się lubować w tej zdrowej i pożywnej rybie. W Białym Dunajcu Święto Pstrąga ściąga co roku tłumy, nie tylko tych, co łowią, ale przede wszystkich tych, co lubią zjeść górską rybkę. A wszyscy, nawet najbardziej wybredni smakosze mogli popróbować tego specjału i to przyrządzonego na różne sposoby. – Jedni smażą, inni gotują, jeszcze inni grillują – mówi Małgorzata Maciata z biura organizacyjnego imprezy. – To przecież rzecz gustu, co się komu podoba. Ja najbardziej lubię, tak jak kiedyś mój tata i mama przyrządzali: na patelni usmażyć pstrąga na masełku. Pod Tatrami, trzeba pamiętać, rybę tę podaje się albo na drewnianych talerzach albo takich ładnych glinianych.

Ryb na dwudniową degustację w Białym Dunajcu przygotowano naprawdę sporo. – Mieliśmy sporo pracy – mówi pani Dorota. – Ale wyszły nam pstrągi, że palce lizać: świeżutkie i dobrze nafaszerowane.

Byli tacy, którzy pstrąga jedli, ale i byli tacy, którzy woleli weekend w Białym Dunajcu spędzić na łowieniu ryb. Ci stanęli w zawodach wędkarskich. – Łowiliśmy pstrąga tęczowego – wyjaśnia nam jeden z zawodników. – Parę sztuk spadło, ale coś udało się złowić. Mam kilka egzemplarzy w sam raz na patelnię. Łapałem na specjalne muchy na tzw. czarne. Razem z synem spędziliśmy cudowny czas.

(bol)











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    478





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024