E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Kontrolerzy w szałasach
 dodano: 29 Czerwca 2007    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2007/06/29)

Od wczoraj urzędnicy starostwa tatrzańskiego, pracownicy sanepidu i górale ze Związku Podhalan wizytują tatrzańskie bacówki.


Skontrolowanych zostanie kilkadziesiąt szałasów na całym Podhalu gdzie produkowane są w czasie pasterskiego sezonu owcze przysmaki. Wczoraj komisja odwiedziła znaną zakopiańską bacówkę przy Dolinie ku Dziurze.

- Kontrola była szczegółowa - przyznaje Małgorzata Kluś prowadząca kontrolowaną bacówkę. - Ale nie było z naszej strony uchybień. - Sprawdzano czy mamy wszystkie aktualne badania tak zwierząt jak i nas, czystość oraz to czy nie używa się plastikowych naczyń.

Od przyszłego roku to Unia Europejska wyznaczy instytucje konsumenckie, które będą sprawdzać warunki produkcji oscypków. Wszystko przez rychłą rejestrację owczego sera jako unijnego produktu regionalnego. Pierwszym takim produktem zarejestrowanym w Unii jest bryndza.

 (bol)











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    527





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024