E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Bryndza europejska
 dodano: 28 Marca 2007    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2007/03/28)

Lada moment nasz ser zagości na stołach Starego Kontynentu.

W ubiegły piątek minął termin składania w Komisji Europejskiej odwołań w sprawie rejestracji przez Polskę bryndzy podhalańskiej jako produktu regionalnego. Żaden z krajów nie zgłosił swojego protestu i lada moment bryndza zagości na europejskich stołach.


Ale bryndza! - tak mawia się mając na myśli nudę. Jednak bryndzą rozsmarowaną na chlebie tak naprawdę mało kto pogardzi. 23 marca minął termin gdy kraje członkowskie Unii mogły zgłaszać swoje zastrzeżenia do wniosku baców z Podhala o zarejestrowanie nazwy bryndza podhalańska. Jako, że protestów nie było, w ciągu najbliższego miesiąca KE wyda postanowienie o rejestracji bryndzy jako produktu regionalnego.

- Liczyliśmy że pierwszy będzie oscypek - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski. - Z powodu protestu Słowaków stało się inaczej. Oscypek to dla nas symbol, ale i bryndza jest z góralskiego szałasu i naszej tradycji.

Teraz wyrób bryndzy jak i to z czego się ją robi będzie ściśle kontrolowany. - Nasza bryndza? - pyta Maria Tylkowa-Gaździna. - Powiem tak: jak zostaje bunc i jest już skwaszony to miele się przez maszynkę i mamy bryndzę. Teraz jej mało jest w Zakopanem bo bunc praktycznie cały się sprzedaje. Latem będzie jej dość.

Czy bryndza podobnie jak oscypek podrożeje? Już szacuje się, że tradycyjny oscypek może za jakiś czas kosztować 10 euro, a cena bryndzy podskoczy z 3 złotych za słoiczek nawet do 10. Górale nie widzą w tym nic dziwnego.

- Kupowałem parmezan we Włoszech - opowiada starosta Andrzej Makowski. - I niewielki kawałek kosztował jakieś 8 euro.

Nasz oscypek może więc tyle kosztować ile prognozujemy. Czy owcze przysmaki spod Tatr podbiją zaś gusta europejskich smakoszy?

(bol)







•  Oscypek :| (komentarz - artykuł "Bryndza europejska ")   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 AndrzejTczew      15:12 Śr, 28 Mar 2007
"Już szacuje się, że tradycyjny oscypek może za jakiś czas kosztować 10 euro"
nie wiem czy dobrze rozumiem... ale oscypek który teraz kosztuje 1zł ma kosztowac 10 euro? czy to poprostu dotyczy tylko tych wysyłanych do sprzedazy za granice? Niech mi ktos to uświadomi PROSZE bo chyba spadne z krzesła ....

         •  Re: Oscypek :| (komentarz - artykuł   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 AndrzejPanszczyk      17:39 Wt, 23 Lis 2021
Dobre ceny w Zakopanym to Bacówce Zakopiańczyk. A jakość wyśmienita. Polecam sprawdzić każdemu





«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1401





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024