E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Wreszcie sezon na oscypki!
 dodano: 26 Marca 2007    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2007/03/26)

Owce się zaczęły doić, turyści mogą już spróbować oryginalnego góralskiego sera.

Nareszcie są prawdziwe owcze oscypki. Jak co roku, na dwa tygodnie przed Wielkanocą rozpoczyna się na Podhalu skup jagniąt. Zwierzęta jadą do Włoch, gdzie tradycją jest, aby na świątecznym stole znalazł się pieczony baranek, a bacowie biorą się za dojenie owiec i robienie serów.


Trzeba bowiem pamiętać, że sprzedawane przez całą zimę pod Tatrami produkty, to w ogromnej większości wędzone sery z mleka krowiego. Dopiero na wiosnę, gdy zaczyna doić się owce, pojawiają się prawdziwe oscypki.

- Na razie mleka jest niewiele - mówi pani Wanda sprzedająca sery na Krupówkach. - Na taki pełny sezon trzeba poczekać jeszcze ze dwa tygodnie. Ale duże oscypki produkowane są już z dodatkiem mleka owczego.

Nieuświadomieni smakosze góralskiego serka myślą, że powinien on w całości być zrobiony z mleka owczego. Nic jednak bardziej mylnego. Gdyby tak gazdowie robili, mało komu smakowałby wędzony ser. - Trzeba mieszać mleka krowie i owcze - tłumaczy Stanisław Stopka, góral z Olczy. - Jakby pucyć tylko z owcy, to taki oscypek były niedobry. Bo wtedy, gdy słońce zaświeci, to leci z niego tłuszcz, a jak jest zimno, to tak twardnieje, że trzeba go potem moczyć. I kruszy się. Dlatego trzeba mieszać. Wtedy jest najlepszy i najsmaczniejszy. Jak rozpoznać czy kupowany przez nas ser jest oryginalny czy podrabiany? Górale twierdzą, że ceprowi to się nie uda.

- Jest delikatna różnica w kolorze - mówi pani Władysława z Krupówek. - Ale trzeba mieć talent, żeby to rozpoznać. Prościej jest kupować u sprawdzonych osób.

Przez najbliższych siedem miesięcy turyści będą mogli delektować się owczymi przysmakami. Oprócz oscypków pojawiły się już bundz i prawdziwa bryndza.

(bol)











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1106





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024