E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
Będzie drogo!
 dodano: 20 Marca 2007    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2007/03/20)

Już wkrótce oscypek może kosztować aż 10 euro.

Coś złego dzieje się z cenami oscypków. Owcze sery lada moment wejdą do Unii, więc górale postanowili stosować europejskie ceny - w euro. Niedawno ceny tych wyrobów wzrosły o kilkadziesiąt procent, a ma być jeszcze drożej. Szacuje się, że za dużego oscypka latem zapłacimy nawet 10 euro czyli czterdzieści złotych.


Pierwsze podwyżki ceny oscypków w Zakopanem pojawiły się jeszcze przed zimowymi feriami. Teraz mamy już martwy sezon, a ceny wciąż są wysokie. Podobno nie ma to nic wspólnego z góralską pazernością. Wszystko przez brak owiec i mleka, a także wzrastający popyt na owcze smakołyki.

- Zbliżamy się do momentu otrzymania certyfikatu na oscypka - wyjaśnia starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski. - Zaczynamy więc ten produkt szanować. Oscypek jakościowo teraz będzie o wiele lepszy, a więc i wyższa będzie cena. Cały czas wzrasta zapotrzebowanie na oscypka, jak i na produkty "oscypkopodobne". Dlatego ceny idą do góry.

I rzeczywiście cały czas coraz więcej produkuje się owczych serów, a i tak dobrego oscypka często brakuje. To co się sprzedaje na Krupówkach, czy pod Gubałówką, to zaledwie część produkcji z Podhala. Bardzo dużo serów wędruje do kuchni renomowanych hoteli, czy pensjonatów, a i karczmy gastronomiczne zamawiają spore ilości oscypka.

- Bacowie i hodowcy muszą z czegoś wyżyć - tłumaczy Andrzej Gąsienica Makowski. - Skoro rząd cofa dla nich dotacje, bo podobno nie zezwalają na to unijne przepisy, to niech choć zarobią na tym oscypku. Wydaje mi się, że po zarejestrowaniu naszego owczego specjału w Unii oscypek będzie kosztować około 10 euro.

Z takimi podwyżkami nie zgadzają się jednak turyści, czyli konsumenci.

- Będzie tak drogo? - łapie się za głowę Marek Kościkowski z Warszawy.

- To chyba sami górale będą te oscypki kupować i jeść. Mnie szkoda będzie na to pieniędzy. Już teraz uważam, że jest drogo. Nie wyobrażam sobie kolejnych podwyżek.

Górale jednak uważają, że tak musi być.

- Młodzi nie chcą gazdować i stąd podwyżki - mówi pani Stanisława spod Gubałówki. - Zaczyna brakować owczego mleka, trzyma się coraz mniej zwierząt. A praca na gospodarce ciężka i niewdzięczna. Mało jest mleka to i ceny idą w górę.

Oby tylko górale w pogoni za unijnymi cenami nie wbili sobie samobójczej bramki. Kiedyś może nadejdzie taki dzień, że cepry się zbuntują i przerzucą np. na francuskie sery. Może mniej sympatycznie pachą, ale smakują równie dobrze.

(bol)











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    730





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024