W III Małopolskim Konkursie "Stół pięknie zastawiony" organizowanym przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, nad którym patronat objął były już marszałek województwa małopolskiego Janusz Sepioł, pojawili się również zakopiańscy uczniowie. W sobotnich zawodach wzięły udział dwie drużyny -Maria Dziatkowiec i Weronika Strama z Prywatnego Technikum Hotelarskiego oraz Magdalena Marduła i Filip Staszeczka z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych.
Konkurs odbył się pod hasłem "Produkty tradycyjne na małopolskim stole". W imprezie wzięło udział 21 ekip z małopolskich szkół gastronomicznym. Uczniowie mieli okazję zaprezentować dania przygotowane w oparciu o tradycyjne produkty. Zespół z PTH przygotował "Jagnięcinę Harnasia", a drużyna ZSHT - potrawę "Góralski rarytas". Zakopiańczykom do wyróżnienia zabrakło kilku punktów.
(łb)