E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Podhale
 Regiony Podhala
   gm. Bukowina Tatrz.
   gm. Nowy Targ i Szaflary
   gm. Kościelisko
   gm. Poronin
   gm. Czarny Dunajec
   gm. Biały Dunajec
   gm. Zakopane
Warto odwiedzić
Wycieczki po Podhalu
 Folklor podhalański
   Gwara góralska
   Muzyka
   Taniec
   Zwyczaje
   Strój regionalny
    Śpiewnik góralski
   Budownictwo
   Sztuka
   Pasterstwo
   Oscypek
   Ciupaga
   Górale
   Kuchnia
   Legendy
   Owczarek podhalański
 Kultura i sztuka
   Muzyka
   Malarstwo
   Rzeźba
   Literatura
   Architektura
   Artyści
 Imprezy w regionie
 Aktywny wypoczynek
    Rowery
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Powiat Tatrzański
Aktualności
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Kuchnia
Kołoc na słodko
Składniki:
1 kg mąki
1 kg białego sera
25 dkg ziemniaków gotowanych
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
trochę ciepłej wody
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru
2 jajka

Kołoc na słodko (fot. Piotr Bulski)
Przygotowanie:

Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru, mąkę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić z resztą mąki z mlekiem - pozostawić do wyrośnięcia.

Ser i ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać cukru, ucierać na gładko ze śmietaną i jajkami. Posmarować ser na uformowane okrągłe placki z ciasta. Piec najlepiej w piecu chlebowym na liściu kapusty.

«« Powrót do listy
 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    9769





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024