E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Kalendarz imprez - Zakopane, Tatry i Podhale
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Poprzedni miesiąc 12 / 2013 Następny miesiąc

Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Kalendarz imprez
    wydarzenia w dniu: 21-12-2013
   ««Powrót do kalendarza | Powrót do listy wydarzeń     Poprzednie wydarzenie    Następne wydarzenie

 Promocja książki „Zasolony król” w willi Koliba
     Data:  2013-12-21
     Godzina:  17:00
     Miejsce: 
Willa "Koliba"
Oddział Muzeum Tatrzańskiego
ul. Kościeliska 18
34-500 Zakopane
tel. 18-20-136-02

Muzeum Tatrzańskie serdecznie zaprasza na promocję książki Janiny i Macieja Krzeptowskich „Zasolony król”, wydanej w Gdyni w 2012 r. przez Morski Instytut Rybacki. Spotkanie odbędzie się w Muzeum Stylu Zakopiańskiego im. Stanisława Witkiewicza w willi Koliba, 21 grudnia (sobota) o godz. 17. Organizatorem wieczoru jest Muzeum Tatrzańskie w Zakopanem. W spotkaniu wezmą udział Autorzy książki.

Książka Janiny i Macieja Krzeptowskich pod tytułem „Zasolony król” mówi o roli, jaką śledź odegrał w historii świata. Był źródłem ogromnych bogactw, przyczyną wojen, natchnieniem artystów, pisarzy i poetów. Na jego ościach zbudowana została potęga średniowiecznej Hanzy oraz wiele pięknych miast, jak choćby Amsterdam. Śledź do dzisiaj jest najważniejszym gatunkiem dla rybołówstwa i wielkim wyzwaniem dla mistrzów kuchni. Autorzy książki piszą: „Najwspanialszą jednak kartę w historii polskiego rybołówstwa śledziowego zapisali polscy rybacy w połowie ubiegłego wieku. Porty w Gdyni, Szczecinie i Świnoujściu pełne były tysięcy beczek solonych ryb, a na Morze Północne wyprawiały się wielkie ekspedycje rybackie obsługiwane przez statki bazy. Solony śledź docierał do najdalszych zakątków kraju. Kupowało się go wprost z beczki, często zawiniętego w gazetę, ale zawsze był dostępny, i to w kilku różnych odmianach. Ten tłusty z Morza Północnego uzupełniany był mniejszym, ale delikatniejszym bałtyckim, świetnie nadającym się do wędzenia, konserw i marynowania”.
 

Serdecznie zapraszamy
 
Wstęp wolny

więcej o wydarzeniu na stronie: www.muzeumtatrzanskie.pl  
  «« Poprzednie wydarzenie   Następne wydarzenie »» 
 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    745




Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024