Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty organizuje Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w innym sołectwie Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny. Kuchnia jest bogactwem materialnym Podhala i wymaga popularyzacji. Komisja Konkursowa degustuje i ocenia tradycyjne potrawy regionalne. Gaździny rywalizują ze sobą prezentując potrawy według dawnych receptur i przepisów.
W roku 2011 w skład komisji konkursowej weszli:
-
Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
-
Andrzej Skupień – wice starosta powiatu tatrzańskiego
-
Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
-
Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski
-
Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
-
Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb
-
Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb
W zeszłorocznym konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche. Jury oceniło 333 potraw, 101 nalewek i 55 rodzajów ciast. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Murzasichle – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i 2 depreski,
Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek, 10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny,
Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi” 11 nalewek, 7 rodzajów ciast,
Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”, „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast,
Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu
Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”, „ kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast, Suche – 37 potraw, 14 nalewek, 12 ciast, „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”.
Podczas corocznych konkursów zauważa się bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Nie sposób nie zwrócić uwagi na góralską cechę gościnności – nukanie, która jest przekazywana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn. Każdy konkurs obfituje w bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwraca uwagę to fakt, że w degustowanych daniach możemy odnaleźć smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy.
W tym roku konkurs odbędzie się 21 października tj. niedziela o godz. 16:00 w remizie strażackiej w Małem Cichem.
Serdecznie zapraszamy!
|