E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Zakopane
Będą cykliczne targi przysmaków
 dodano: 14 Kwietnia 2009    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2009/04/14)

Zakopane stanie się centrum targowym dla produktów regionalnych? Wszystko na to wskazuje. Już wkrótce bowiem starostwo tatrzańskie chce cyklicznie organizować pod Giewontem targi i promocje produktów regionalnych. Niedawno w Jasnym Pałacu w Zakopanem promowano i sprzedawano jagnięcinę. Zainteresowanie imprezą przerosło wszelkie oczekiwania. Stąd pomysł, aby w podobny sposób promować inne produkty, z których słynie Podhale.


– Byłem zaskoczony tłumem ludzi, którzy przyszli, aby spróbować potraw z jagnięciny i aby kupić mięso na święta – mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski. – Uważam, że takie targi promocyjne to znakomity pomysł. Chcemy cyklicznie organizować promocje kolejnych produktów, z których słynie nasz region. Mamy przecież znakomite wyroby z mleka owczego, miody z własnych pasiek i inne specjały. Jeśli je wypromujemy i zorganizujemy punkt sprzedaży, to skorzystają na tym zarówno producenci, jaki klienci, którzy będą mogli skosztować różnych znakomitości, a potem je kupić.

Wstępnie pojawił się plan, że targi promocyjne będą organizowane głównie w sezonie turystycznym, choć oczywiście nie tylko. Jak pokazuje przykład jagnięciny, promocja zorganizowana poza sezonem też przyciągnęła setki smakoszy. Dodatkowo teraz imprezy odbywać się będą po południu, tak aby nawet ci, którzy są w ciągu dnia w pracy, mogli na targi przyjść.

– To będą imprezy zarówno dla turystów, jak i dla nas samych – podkreśla Andrzej Gąsienica-Makowski. – Po promocji jagnięciny wiele osób do mnie dzwoniło, narzekając, że nie mogło przyjść i kupić mięsa jagnięcego, bo w tym czasie byli w pracy. Stąd i pomysł, aby imprezy organizować popołudniami.

Dla turystów zaś wizyta na targach i poczynione tam zakupy będą gwarancją, że nabyte produkty pochodzą bezpośrednio od producenta. Tej pewności nie mamy, kupując np. na targu pod Gubałówką.

Przemysław Bolechowski







•  przysmaki   Zgłóś moderatorowi do usunięcia
 ~ciupazka1      00:33 Śr, 15 Kwi 2009
A kto to bedzie warzył te przysmaki ? Cepro Zakopiany? Cy moze Chińczycy?rolleyes





«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    638





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024