E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
Zakopane
AktualnościAktualności
Turystyka, wypoczynek Turystyka, wypoczynek
   Spacery po ZakopanemSpacery po Zakopanem
   Aktywny wypoczynekAktywny wypoczynek
   Wycieczka wirtualnaWycieczka wirtualna
   Ciekawe miejsca Ciekawe miejsca
      ZabytkiZabytki
      MuzeaMuzea
      GalerieGalerie
      KościołyKościoły
      PozostałePozostałe
      PomnikiPomniki
   Kalendarz wydarzeńKalendarz wydarzeń
   Imprezy kulturalneImprezy kulturalne
   Imprezy sportoweImprezy sportowe
   Kamera na GiewontKamera na Giewont
   Kamery on-lineKamery on-line
Miasto Zakopane Miasto Zakopane
   Historia Historia
   Dojazd do ZakopanegoDojazd do Zakopanego
   KlimatKlimat
   FolklorFolklor
   KulturaKultura
   ArchitekturaArchitektura
   Powiat tatrzanskiPowiat tatrzanski
   Urzad miastaUrzad miasta
   StatystykaStatystyka
   Galeria zdjecGaleria zdjec
Informator turysty Informator turysty
   Plan ZakopanegoPlan Zakopanego
   AptekiApteki
   KościołyKościoły
   Banki / BankomatyBanki / Bankomaty
   Stacje paliwStacje paliw
   PKS/BUS/TAXIPKS/BUS/TAXI
   Telefony / InstytucjeTelefony / Instytucje
   Gdzie dobrze zjeśćGdzie dobrze zjeść
   Gdzie się zabawićGdzie się zabawić
   Gdzie spaćGdzie spać
   Kino / TeatrKino / Teatr
   Sport / RekreacjaSport / Rekreacja
Forum dyskusyjneForum dyskusyjne

Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Aktualności
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych - 4 dzień - 2018/08/14 - relacja
 dodano: 14 Sierpnia 2018

Europejskie Targi produktów Regionalnych powoli dobiegają końca. Jutro przed nami Festiwal Oscypka, a dziś rozstrzygnęliśmy konkurs na najlepsze produkty tegorocznej edycji.


Wśród 58 zgłoszonych produktów, laureatami zostali:
 
KATEGORIA I - Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
I miejsce: Wiejska Chata - Polędwiczka wędzona
II miejsce: Pasieka Sobótka - Miód z miętą
III miejsce: Raglan- Miód Wierzbowy
 
KATEGORIA II - Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
I miejsce: Sosta - olej z pestek dyni z czosnkiem
II miejsce: Eco Cafe Zieleń - Konfitura z Czarnej Porzeczki
III miejsce: Schronisko Smaków - Ogórki Kiszone
 
KATEGORIA III - Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
I miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćka Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu
II miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćka Wódka  z Kwiatów Czarnego Bzu
III miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćki Syrop z Kwiatów Czarnego Bzu
 
KATEGORIA IV - Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze)
I miejsce: Sichlański Dworek - Sichlańskie Pierogi Jagnięce
II miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne u Błaszczyków - Chleb Domowy pszenno-razowy ze Smalcem Domowym
III miejsce: Eco Cafe Zieleń - Beza
 
Nagrodę za Najładniejsze Stoisko otrzymała Iwona Pokorska „Koronkowy Świat”.
 
Partnerem dzisiejszego dnia w targowej wiosce był Powiat Jędrzejowski.
 
Współpraca między powiatami – tatrzańskim i jędrzejowskim – rozpoczęła się w 2011 roku. Ziemia jędrzejowska ma długą i bogatą tradycję historyczną i kulturową, ściśle związaną z najważniejszymi wydarzeniami z dziejów Polski. Powiat kojarzony jest z najstarszym na ziemiach polskich klasztorem cystersów w Jędrzejowie, gdzie znajdują się relikwie bł. Wincentego Kadłubka, autora „Kroniki Polaków”.
 
Region jędrzejowski to ziemia Mikołaja Reja, ks. Stanisława Konarskiego, Jana Chryzostoma Paska, z licznymi zabytkami sakralnymi, architektury rezydencyjno-obronnej, muzeami – Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Dworkiem Reja w Nagłowicach, czy też ciągle żywą atrakcją turystyczną Ponidzia – zabytkową kolejką wąskotorową Ciuchcia Expres Ponidzie.
 
Powiat jędrzejowski regularnie co roku uczestniczy w Międzynarodowych Targach Produktów Regionalnych, organizując „Dzień Powiatu Jędrzejowskiego w Zakopanem”.
 
W ramach tego dnia prezentowane są lokalne stowarzyszenia i artyści, koła gospodyń wiejskich propagują regionalną kuchnię, a ze sceny rozbrzmiewają nuty jędrzejowskiego, świętokrzyskiego folkloru. W tym roku pyszne pierogi, placki, zupy, czy ciasta skosztować można było u pań z Kół Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Grudzyny.
 
Swoje produkty zaprezentowało również Koło Gospodyń Wiejskich z Ochotnicy, które przygotowało „Juchę ochotnicką” - wywar z kiszonej kapusty, ze skwarkami, słodką śmietaną mąką, suszonymi prawdziwkami oraz ziemniakami.
 
Dużym zainteresowaniem cieszyły się dziś warsztaty. Degustację miodów pszczelich oraz plastra pszczelego przeprowadził Jacek Sikoń. Tkania gobelinów można było nauczyć się u Doroty Opitz, natomiast tajniki malowania na szkle poznać można było u Marii Gładczan.
 
Na targowej scenie wystąpił zespół Korytniczanki oraz Młodzieżowa Orkiestra Strażacka, która powstała w 1997 roku przy Ochotniczej Straży Pożarnej w Wodzisławiu. Obecnie liczy 18 członków, a kapelmistrzem jest Michał Leśnik. W roku ubiegłym Orkiestra obchodziła Jubileusz 20-lecia działalności i z tej okazji miała swój mały benefis. Swoimi występami uświetnia wszystkie uroczystości patriotyczne i plenerowe, których organizatorem jest Samorząd Gminy Wodzisław, ale również kościelne.
 
Tekst i zdjęcia Kronos Media










«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    789





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024