E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Zakopane
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych - 3 dzień - 2018/08/13 - relacja
 dodano: 14 Sierpnia 2018

Trzeci dzień Europejskich Targów produktów Regionalnych rozpoczęliśmy od tradycyjnego spotkania z podhalańskimi kowalami, którzy swoje umiejętności prezentowali podczas warsztatów kowalstwa artystycznego w ramach IV Kowalskich Spotkań, poświęconych pamięci Jacka Biernacika.


Podobnie, jak w ubiegłym roku, w czasie Targów mieliśmy okazję spotkać się z Oficyną Wydawniczą Oryginały. Tym razem Aleksandra Karkowska i Barbara Caillot Dubus, autorki książki "Na Giewont się patrzy”, zaprezentowały swój najnowszy projekt - “Górale do Ameryki statkiem płynęli..”. Podczas spotkania usłyszeć można było o wrażeniach osób które w latach 60. płynęły transatlantykiem M.S Batory do Ameryki. Anegdotki, żywe wspomnienia, bezpośrednie relację pasażerów opuszczających swój kraj na krótko lub na zawsze.
 
W Zarembku Tradycji Tadeusz Szostak-Berda z Markiem Zaniewskim opowiedzieli o historii hutnictwa na Podhalu oraz poczęstowali uczestników wykładu „Zupą z gwoździa”.
 
W namiotach gastronomicznych swoje dania i wypieki prezentowały dziś członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska oraz Gawłowa, które częstowały tradycyjną „Gawłowiańską soją” - zupą, składającą się z namoczonej soi, kiełbasy i boczku i pomidorów.
 
Duże zainteresowanie publiczności wzbudził pokaz freestylerów z Krakowskiej Szkoły Barmanów.
 
Ważnym punktem programu był rozpoczęcie konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy tegorocznych Targów. Przygotowane przez wystawców produkty oceniało Jury w składzie:  MARCIN POLUS – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, JAN FILIPCZYK – Członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, MARCIN PARDA - Wice Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, PIOTR SABALA - Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, - PIOTR DZIADKOWIEC - Prezes Krakowskiej Szkoły Barmanów, MARCIN ŚWIDER – Konsultant ds. Gastronomii firmy Iglotex oraz ANNA WÓJCIK – z firmy Philipiak Milano.
 
Na Targowej scenie zaprezentowały się zespoły: Zbójnicek z Zębu, Gypsy Jazz Squad z Zakopanego oraz Harnasie z Suchego.
 
Zespół regionalny „Zbójnicek” został założony w Zębie w 1964 roku przez Marię Stoch. Pomysł założenia zespołu zrodził się zupełnie przypadkowo, kiedy to przygotowała szkolną akademię i dobierała dzieci do recytowania wierszy i gawęd i śpiewania piosenek, których słowa sama układała. Działalność zespołu to przede wszystkim śpiew, taniec i muzyka Skalnego Podhala prezentowane na festiwalach, uroczystościach lokalnych, krajowych oraz zagranicznych. Na przestrzeni ostatnich 20 lat zespół gościł m. in. w Anglii, Niemczech, na Węgrzech, Słowacji w Norwegii, Macedonii i Serbii. „Zbójnicek” ma w swoim dorobku wiele sukcesów i wyróżnień oraz czołowych miejsc w różnych konkursach, przeglądach i festiwalach.
 
Zespół „Gipsy Jazz Squad” tworzą głównie uczniowie zakopiańskich szkół. Grupa wystąpiła składzie: Jakub Bednarz - skrzypce, Zespół Szkół Budowlanych w Zakopanem, Dawid Kluś - perkusja, Jakub Kluś - akordeon, LP im. A. Kenara w Zakopanem, Marcin Leśniak - gitara, Michał Pawlikowski - kontrabas, LP im. A. Kenara w Zakopanem. Gościnnie z zespołem zaśpiewał Marek Wacławski.
 
Zespół regionalny „HARNASIE” im Anieli Gut-Stapińskiej działa przy Związku Podhalan Oddział Suche, liczy 30 osób. Zespół został założony w 1958 roku, przy Mineralnej Spółdzielni Pracy ”Poronin” w Suchem. Rekrutował się z członków zamieszkałych w: Suchem, Poroninie, Zębie, Białym Dunajcu, Gliczarowie, Stasikówce, oraz innych miejscowościach, gdzie nie działały zespoły regionalne. W 1960 roku odegrał kilkadziesiąt razy napisane przez Anielę Gut–Stapińską „Wesele Góralskie”, dlatego przyjął jej imię. Przez lata swej działalności Zespół ”Harnasie” uczestniczył w licznych festiwalach, przeglądach, konkursach, imprezach w kraju i za granicą, osiągając wiele sukcesów artystycznych. W uznaniu zasług za ofiarną pracę i krzewienie kultury ludowej Zespół ”Harnasie” został wielokrotnie odznaczony, m.in. Złotą Odznaką „Za Zasługi dla Ziemi Krakowskiej”, Złotą Odznakę „za Zasługi dla Województwa Nowosądeckiego” oraz Złotą Odznaką „Za Zasługi dla Zakopanego”.
 
Tekst i zdjęcia Kronos Media










«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1615





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024