E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
Zakopane
AktualnościAktualności
Turystyka, wypoczynek Turystyka, wypoczynek
   Spacery po ZakopanemSpacery po Zakopanem
   Aktywny wypoczynekAktywny wypoczynek
   Wycieczka wirtualnaWycieczka wirtualna
   Ciekawe miejsca Ciekawe miejsca
      ZabytkiZabytki
      MuzeaMuzea
      GalerieGalerie
      KościołyKościoły
      PozostałePozostałe
      PomnikiPomniki
   Kalendarz wydarzeńKalendarz wydarzeń
   Imprezy kulturalneImprezy kulturalne
   Imprezy sportoweImprezy sportowe
   Kamera na GiewontKamera na Giewont
   Kamery on-lineKamery on-line
Miasto Zakopane Miasto Zakopane
   Historia Historia
   Dojazd do ZakopanegoDojazd do Zakopanego
   KlimatKlimat
   FolklorFolklor
   KulturaKultura
   ArchitekturaArchitektura
   Powiat tatrzanskiPowiat tatrzanski
   Urzad miastaUrzad miasta
   StatystykaStatystyka
   Galeria zdjecGaleria zdjec
Informator turysty Informator turysty
   Plan ZakopanegoPlan Zakopanego
   AptekiApteki
   KościołyKościoły
   Banki / BankomatyBanki / Bankomaty
   Stacje paliwStacje paliw
   PKS/BUS/TAXIPKS/BUS/TAXI
   Telefony / InstytucjeTelefony / Instytucje
   Gdzie dobrze zjeśćGdzie dobrze zjeść
   Gdzie się zabawićGdzie się zabawić
   Gdzie spaćGdzie spać
   Kino / TeatrKino / Teatr
   Sport / RekreacjaSport / Rekreacja
Forum dyskusyjneForum dyskusyjne

Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Aktualności
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych - 2 dzień - 2018/08/12 - relacja
 dodano: 12 Sierpnia 2018

Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody, która sprawiła że do targowej wioski zawitało kilka tysięcy osób.


Podobnie jak wczoraj, także i dziś przez cały dzień można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły u Zofii Majerczyk-Owczarek, czy spróbować rzeźby w drewnie z pomocą Marcina Lichosyta.
 
O doznania smakowe zadbały dziś członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance. Podawać ją trzeba z gotowanymi ziemniakami.
 
KGW w Kościelisku to kontynuacja dawnego Koła Gospodyń, działającego prężnie na terenie Kościeliska. Obecnie skupia 30 pań, w różnym wieku, o różnych umiejętnościach i kwalifikacjach zawodowych. Choć organizacja reaktywowała się całkiem niedawno, bo w 2014 roku, na swoim koncie ma już sporo sukcesów. Cykliczne konkursy ciast „Góralskie Słodkości”, czy domowych nalewek „smaki Babiego Lata”, tematyczne zabawy kostiumowe w karnawale, gromadzą nie tylko licznych uczestników, ale i także gości z całej Polski.
 
Tematem przewodnim dzisiejszego dnia była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków - Jose Moreno i Ricardo Silva, właścicieli firmy A Mesa, przenieśliśmy się do tego pięknego kraju. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5 gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais, oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni porusza widzów i znawców muzyki. W jej repertuarze znajdują się zarówno autorskie utwory, jak i oryginalne interpretacje pieśni czołowych wykonawców fado – m.in. królowej fado Amálii Rodrigues czy Dulce Pontes. Podczas rozmów i degustacji, które prowadził Marcin Subotowicz, spotkaliśmy się z miłośnikami Portugalii, którzy opowiedzieli o jej historii i kulturze.
 
Partnerem dnia portugalskiego jest Philpiak Milano - pochodzący z Włoch producent wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych ze stali szlachetnej do gotowania bez wody i smażenia bez tłuszczu.
 
Prezentacje kulinarne odbywały się z pomocą członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którzy tworzą bajkowy świat smaków w połączeniu z wiodącym produktem, którym w tym roku jest MIÓD. Mistrzowie pokazują jak można połączyć „starą kuchnię”, dodając szczyptę nowoczesnego stylu gotowania. Każdego dnia kucharze zaserwują nam inne danie. W Menu znajdują się m.in. zupa z białych warzyw z bobem słonecznym, karmelizowanym miodem i z kulkami kolendry, makaron rurki w sosie z karmelizowanym na miodzie z boczkiem, groszkiem zielonym i prażoną cebulką, z dodatkiem śmietany, pierożki drożdżowe z mięsem lub kapustą i grzybami, czy placuszki z brokułów z kukurydzą, z dresingiem z kwaśnego mleka z czosnkiem niedźwiedzim z kolorowym pieprzem i miodem.
 
Na Targowej scenie wystąpili Zespół „Małe Podhale” z Jurgowa oraz Mali Holni z Sierockiego.
 
Muzykę dla jurgowskiego zespołu tworzyła najpierw rodzina Młynarczyków z Czarnej Góry, a następnie po śmierci prymisty Wojciecha Młynarczyka w 1986 r. przygrywała rodzina Dziadoniów z Rzepisk. Od 1993 r. roku zespołowi przygrywa kapela z Jurgowa pod przewodnictwem Tomasza Wojtasa. Od końca lat 90-tych zespół jurgowski wziął udział w wyjazdach krajowych i zagranicznych. W 2006 r. podczas Ogólnopolskiego Przeglądu Zespołów Góralskich w Żywcu, zespół został wyróżniony Nagrodą Publiczności i zakwalifikowany do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem. Podczas tego festiwalu zdobył wyróżnienie w postaci Parzenicy. Równolegle do dużego zespołu działa szkolny zespół Małe Podhale – grupa spiska z Jurgowa.
 
Młodzi górale z Sierockiego, swoim energetycznym występem podbijają serca publiczności. Europejskich targów Produktów Regionalnych już kilka lat . Mali Holni to 24-osobowa formacja śpiewaków i tancerzy z Sierockiego, spod Białego Dunajca. Zespół powstał 27 stycznia 2000 roku przy Związku Podhalan Sierockie/Leszczyny. Nazwa "Mali Holni" powstała od wiatru halnego który szczególnie daje się odczuć w Sierockim. W 2002 roku zespół został przeniesiony pod opiekę szkoły i tam działa do dzisiaj. Zespół skupia dzieci i młodzież w wieku szkolnym z Sierockiego, Leszczyn i okolicznych miejscowości. Obecnie w zespole tańczy i śpiewa około 40 osób. Zespół występuje na różnych imprezach i uroczystościach szkolnych, gminnych czy kościelnych. Bierze także udział w konkursach i przeglądach gdzie zdobywa nagrody i wyróżnienia (Przegląd Młodych Toniecników w Białym Dunajcu, Przezieracka w Ratułowie, Festiwal Papieski w Leśnicy, Papieska Majówka na Bachledówce).
 
Tekst i zdjęcia Kronos Media










«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    1300





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024