E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Podhale
VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Konferencja inauguracyjna
 dodano: 11 Sierpnia 2017

W Urzędzie Miasta Zakopane odbyła się konferencja inaugurująca VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Podczas spotkania pt. "Polska kultura regionalna a nowe trendy żywienia", zaproszeni eksperci przedstawiali zalety spożywania baraniny, jagnięciny oraz mlecznych produktów owczych.


Konferencja rozpoczęła się od wykładu "Przenikanie dziedzictwa materialnego i niematerialnego na Podhalu" dr Stanisławy Trebuni Staszel z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Jagiellońskiego.

O "Walorach prozdrowotnych mleka i mięsa owczego" mówiła dr hab. inż Edyta Molik z Katedry Biotechnologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Natomiast o "Walorach zdrowotnych i żywieniowych tradycyjnego mięsa jagnięcego w aspekcie nowych technologii i zastosowań" opowiadał prof. dr hab. Roman Niżnikowski z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW.

- Na całe szczęście na Podhalu tradycja jedzenia jagnięciny jest tak głęboko zakorzeniona, bo to promieniuje na pozostałe części kraju. Walory prozdrowotne jagnięciny są naprawdę wyjątkowe. To chociażby wspaniała antynowotworowa specyfika wynikająca nie tylko ze związków pierścieniowych, ale również z zawartości antyoksydantów, które hamują rozwój różnego rodzaju chorób nowotworowych. Według najnowszym badań amerykańskich naukowców, składniki zawarte w mleku, którym karmione są młode jagnięta, mogą przeciwdziałać chorobie Alzheimera. Na bazie produktów owczych tworzy się więc specjalną, prozdrowotną dietę - mówił prof. dr hab. Roman Niżnikowski z SGGW.

Konferencja zakończyła się degustacją potraw przygotowanych przez Karczmę Szymkówka.

Tekst i zdjęcia: Regina Korczak-Watycha











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    851





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024