Prawdziwy raj dla smakoszy odkryła Elżbieta Tomczyk-Miczka w swoim przewodniku po karczmach regionalnych pt. „Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski”. Wydała go Małopolska Organizacja Turystyczna. Wsparcia finansowego dla tej inicjatywy udzieliła Polska Organizacja Turystyczna. Książka pojawiła się w wersji polsko-angielskiej.
Jak pisze sama autorka we wstępie książki: „Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w trasy smakoszy.”
„Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski” opisuje 21 obiektów, znajdujących się w jednej z siedmiu niezwykłych „krain”. Poznamy smaki Krakowa i Wieliczki, karczm położonych wzdłuż Zakopianki, skalnego Podhala, Babiej Góry, Lanckorony, styku trzech krain: Pienin, Podhala oraz Spiszu, Lachów, Pogórzan, Łemków, a także północnej korony Krakowa.
Doskonałym uzupełnieniem książki Elżbiety Tomczyk-Miczki jest strona internetowa (www.szlaksmakoszy.vel.pl), która będzie pomocna w poznawaniu regionalnych smaków. Smakosze odnajdą tam mapkę wszystkich siedmiu tras, opisy karczm, a ponadto przepisy na regionalne potrawy, przygotowane specjalnie dla czytelników przez szefów kuchni. Na stronie zamieszczono również informacje, czy w danej restauracji można zjeść potrawy podane na regionalnej zastawie, przez kelnerów w strojach regionalnych i przy regionalnej muzyce, czy w danej karczmie są udogodnienia dla dzieci lub dla osób niepełnosprawnych i jak kształtują się ceny posiłków.
(ag)