E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Nowiny
 Przegląd prasy i nowin
   Zakopane
   Tatry
   Podhale
   Kultura
   Narty
Felietony
Opowiadania
Multimedia
Gastronomia
Fotoreportaże
Dziennikarze PPWSZ
Kalendarz imprez
Pogoda/kamery
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Redakcja
 Reklama
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański

Kultura
Festiwal oscypka
 dodano: 7 Sierpnia 2009    (źródło: Gazeta Krakowska - www.gk.pl - 2009/08/07)
Bacowie pokażą ceprom, jak pucyć prawdziwego oscypka (FOT. PRZEMYSŁAW BOLECHOWSKI)

Pod Giewontem kolejna część Tatrzańskich Wici.

W najbliższy weekend kolejna impreza w ramach „Tatrzańskich Wici”. Tym razem szykuje się prawdziwa gratka dla smakoszy szczególnie owczych przysmaków. W sobotę i niedzielę na placu pod Gubałówką odbywać się będzie Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich.


Impreza po raz pierwszy przygotowywana jest w ramach Europejskich Targów Produktu Regionalnego. Organizatorzy zapraszają szczególnie wszystkich turystów, którzy będą mogli degustować prawdziwego oscypka, a jednocześnie uczestniczyć w wielu konkursach związanych z pasterstwem. Emocji na pewno nie zabraknie.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich to niezwykła impreza. Pod Gubałówką, czyli w centrum Zakopanego, przez dwa dni działać będzie najprawdziwsza góralska bacówka. Turyści będą mogli zobaczyć, jak pucy się oscypka, ale nie tylko. – Będziemy pokazywać, jak strzyże się i doi owce – mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski. – A potem swoich sił w konkursach będą mogli spróbować turyści. Przekonają się, że wydojenie owcy wcale nie jest takie proste i że praca na bacówce do lekkich nie należy.

Jury wyłoni najsmaczniejszego oscypka. Ci, którzy przyjdą, będą mogli sami spróbować oryginalnego owczego sera, jak i zaopatrzyć się na wyjazd w oscypka, bryndzę czy bundz. – Weźmy dla swoich rodzin to, co prawdziwe i oryginalne – zachęca Andrzej Gąsienica Makowski. – Przy okazji festiwalu będą produkty z najlepszych góralskich bacówek. Warto przyjść i spróbować, jak smakuje legendarny produkt Podhala.

Festiwal Oscypka rozpocznie się w najbliższą sobotę o godzinie 17 i potrwa do niedzieli.

Przemysław Bolechowski











«« Powrót do listy wiadomości


 Zapisz w schowku     Drukuj       Zgłoś błąd    2694





Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2024