Pod Giewontem kolejna część Tatrzańskich Wici.
W najbliższy weekend kolejna impreza w ramach „Tatrzańskich Wici”. Tym razem szykuje się prawdziwa gratka dla smakoszy szczególnie owczych przysmaków. W sobotę i niedzielę na placu pod Gubałówką odbywać się będzie Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich.
Impreza po raz pierwszy przygotowywana jest w ramach Europejskich Targów Produktu Regionalnego. Organizatorzy zapraszają szczególnie wszystkich turystów, którzy będą mogli degustować prawdziwego oscypka, a jednocześnie uczestniczyć w wielu konkursach związanych z pasterstwem. Emocji na pewno nie zabraknie.
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich to niezwykła impreza. Pod Gubałówką, czyli w centrum Zakopanego, przez dwa dni działać będzie najprawdziwsza góralska bacówka. Turyści będą mogli zobaczyć, jak pucy się oscypka, ale nie tylko. – Będziemy pokazywać, jak strzyże się i doi owce – mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski. – A potem swoich sił w konkursach będą mogli spróbować turyści. Przekonają się, że wydojenie owcy wcale nie jest takie proste i że praca na bacówce do lekkich nie należy.
Jury wyłoni najsmaczniejszego oscypka. Ci, którzy przyjdą, będą mogli sami spróbować oryginalnego owczego sera, jak i zaopatrzyć się na wyjazd w oscypka, bryndzę czy bundz. – Weźmy dla swoich rodzin to, co prawdziwe i oryginalne – zachęca Andrzej Gąsienica Makowski. – Przy okazji festiwalu będą produkty z najlepszych góralskich bacówek. Warto przyjść i spróbować, jak smakuje legendarny produkt Podhala.
Festiwal Oscypka rozpocznie się w najbliższą sobotę o godzinie 17 i potrwa do niedzieli.
Przemysław Bolechowski