Słońce, zielona trawka, czarna krowa – jednym słowem „wypas pełną gębą”. 18 lipca w Rabce-Zdrój odbyły się IX Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy.
Bolały ręce przybyłych do Rabkolandu dojarzy z całej Polski. Robcula stała cierpliwie i ani raz nie zamuczała. Nie skarżyła się na ból wymion pociąganych bez przerwy przez dwie godziny za sprawą 35 par rąk. Rywalizacja była zaciekła o to, kto wydoi więcej mleka w ciągu 60 sekund. Wiek się nie liczył, bo zgłosili się starsi i młodsi. Ci, których wiek „nie puszczał” (zbyt mali), odchodzili ze zwieszoną głową.
Imprezę jak co roku zorganizowało Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych przy współudziale z Rabkolandem i Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu - Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka Hej 3,8 %. Zawody prowadził pan Czesław Bajer, Naczelny Kontroler Rekordów Podhala.
Jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo poziom zawodów był dość wysoki. Ostatecznie przyznało ono:
I miejsce - Stanisław Budzeń z Łowicza - 2810 ml (tytuł mistrza Polski 2009)
II miejsce (po dogrywce) - Kazimierz Kapłon z Rabki-Zdroju - 2800 ml (tytuł I wicemistrza Polski 2009)
III miejsce - Tadeusz Błażkiewicz - 2800 ml
IV-V miejsce - Przemysław Świątek i Karol Rostkowski - 2650 ml
VI miejsce - Michał Skiba - 2550 ml
VII miejsce - Paweł Budzeń - 2450 ml
VIII-IX miejsce - Dawid Broniszewski i Tomasz Hołyst - 2200 ml
X miejsce - Wiesław Burmistrz - 2150 ml
Wszyscy uczestnicy otrzymali Dyplom Dojarza uwzględniający wyniki dojenia, a laureaci dmuchane krówki (najlepsi puchary i nagrody pieniężne). Najstarszym zawodnikiem była siedemdziesięcioletnia Kazimiera Błaszkiewicz z Suchej Beskidzkiej, która udoiła 1650 ml (tyle samo, co w roku ubiegłym).
Nagrody wręczyli: sekretarz starostwa nowotarskiego, pan Marek Wierzba, Dyrektor Zakładu Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu OSM Radomsko, pani Maria Fryźlewicz, Prezes Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych, pan Eugeniusz Wiecha, kierownik zawodów, pan Krzysztof Służałek oraz sędziowie cycka, Marta i Ela.
Na Mistrzostwach można było bezpłatnie spróbować wyrobów przywiezionych przez przedstawicieli nowotarskiej mleczarni – mleka smakowego, maślanki truskawkowej, serków homogenizowanych i twarogowych. (DoTi/PK)
|