Serdecznie zapraszamy do udziału w VI Europejskich Targach Produktów Regionalnych. W tym roku Targi odbędą się w dniach: 12-16.08.2015 roku w Zakopanem. Organizatorem Targów jest Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury posiadająca wieloletnie doświadczenie w organizowaniu tego typu imprez na terenie powiatu tatrzańskiego. Zakres branżowy Targów obejmuje: produkty tradycyjne, regionalne, żywność ekologiczną, naturalną, rękodzieło ludowe.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych są największą tego typu imprezą w regionie. W ubiegłym roku, podczas trwania targów wystąpiło: 15 zespołów regionalnych, odbyło się 11 koncertów gwiazd oraz przeprowadzono dla publiczności 7 warsztatów artystycznych (malarstwo na szkle, malarstwo na drewnie, koronka szydełkowa, grawerowanie szkła, pokazy haftu łowickiego, decoupage, kowalstwo artystyczne ). Ponadto odbył się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, Festiwal Bryndzy , konkurs na najlepszy produkt Europejskich Targów (cztery kategorie) i pokazy kowalstwa artystycznego. Zgodnie z tradycją Targową codziennie odbywały się seminaria, które miały na celu pokazać regiony, tradycje i produkty regionalne.
Gościliśmy 250 wystawców z 11 krajów. Prezentowano na targach 88 produktów rękodzielniczych (np. stroje regionalne, obrazy, koronka, świece woskowe, obrusy, serwety, wyroby szydełkowane, dzwoneczki ceramiczne, spinki, podkowy, obrazy na szkle, wyroby z słomy, ceramika, tkactwo, minerały, biżuteria szklana, biżuteria z metaloplastyki, witraże, anioły drewniane, szale, chusty, torebki, ozdoby z suszonych kwiatów, zdobienia z motywem łowieckim, róże z bibuły, torby z filcu).
Produkty spożywcze prezentowane na targach (157 produktów) to m.in. ciasteczka imbirowe, wędliny tradycyjne, moskole, kołoce, żyntyca, wódka, miód, miody pitne, wino, kawa, soki ekologiczne, soki owocowe, pierogi, sery, oliwa z oliwek, chleb, smalec, ogórek kiszony, kwas chlebowy, pstrąg, dżemy, konfitury, musy owocowe, lody, słodycze, piwa, papryka grillowana, bałkańskie sosy, przyprawy, herbata, bułeczki z kaszą gryczaną, paszteciki, wędliny bezglutenowe, olej tłoczony na zimno, andruty kaliskie, karp zatorski, suska sechlońska, jabłko łąckie, obwarzanek krakowski, oscypek, redykołki, rogale barcińskie i gzik wielkopolski.
Zapraszamy do Zakopanego
|