Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury jest organizatorem V Jubileuszowych Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach od 10 – 17 sierpnia 2014 r. na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem .
Czym są Europejskie Targi Produktów Regionalnych?
Czy można sobie wyobrazić Tatry i Podhale bez góralskiej kultury i tak charakterystycznych dla gór produktów regionalnych? Oczywiście, że nie i każdy region to ludzie go zamieszkujący, krajobraz i produkty charakterystyczne dla tego terenu. Już od lat w całej Europie obserwujemy tendencję do powrotu do źródeł i promowania tego, co u siebie mamy najlepsze. Coraz bardziej modne stają się produkty wytwarzane według starodawnych receptur i zasad. Do łask wracają tradycyjne i zdrowe potrawy i produkty spożywcze z danego terenu. Ale nie tylko – konsumenci szukają również jako pamiątek nie wszechobecnej tandety, a rzeczy autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów. Stąd i powstał pomysł, aby poprzez nasze targi promować to, co w naszym regionie, w Polsce i w Europie jest najlepsze.
Przed nami już piąta, jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Jak co roku w sierpniu na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu. Zabiegamy o to, aby w czasie targów Zakopane stało się europejską stolicą tego co na naszym kontynencie jest najlepsze z produktów tradycyjnych i regionalnych. Chcemy pokazać, że bardzo często tuż obok nas wytwarzane są produkty wartościowe, o których jednak niewiele wiemy.
Sierpień to czas gdy pod Tatrami odpoczywa kilkaset tysięcy turystów z Polski i z całego świata. Dla nich więc Europejskie Targi Produktów Regionalnych będą wyprawą w najciekawsze zakątki autentycznej Polski i Europy – bez tandety i rzeczy, które przez globalizację obecne są w dzisiejszych czasach wszędzie.
Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy międzynarodowej.
Dołącz do nas i weź udział w Targach !
Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.
Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.
Ponad 50 tysięcy osób gościliśmy na Targach w 2013 roku, w tym roku będzie nas jeszcze więcej !
Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. W ubiegłym roku w Targach udział wzięli producenci z Węgier, Włoch, Rumunii. W tym roku, wzorem lat ubiegłych zaproszeni do udziału zostali goście z krajów europejskich – dzięki nawiązanej współpracy z placówkami dyplomatycznymi w naszym kraju. Mimo tradycyjnego charakteru podczas Targów odbywają się koncerty gwiazd, pokazy kulinarne, konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy.
Serdecznie zapraszamy do udziału w Targach!
|