Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury jest organizatorem IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach od 10 do 15 sierpnia 2013 roku na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem. W ramach tego wydarzenia będzie miał miejsce Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich oraz Redyk Karpacki.
W konkursie na Najlepszy Oscypek 2013 roku weźmie udział 10 baców, posiadających certyfikat IJHARS. Oscypki oceniać będą dwie komisje; złożone z ekspertów – baców, przedstawiciela SANEPID, WIJHARS, weterynarii oraz komisja 3 osobowa- wybrana spośród widzów.
Festiwalowi towarzyszyć będą pokazy dojenia owiec, wyrobu oscypka oraz strzyżenia owiec. Nieodłącznym elementem Festiwalu są także targi, warsztaty i pokazy sztuki ludowej oraz rzemiosła artystycznego.
W roku 2013 Festiwal Oscypka jest powiązany z realizacją projektu „REDYK KARPACKI”, którego celem jest m.in. promocja Kultury i tradycji Karpat, promocja produktów regionalnych zarejestrowanych na Krajowych Listach Produktów Regionalnych w Komisji UE, zainicjowanie szerszej współpracy pomiędzy samorządami krajowymi i zagranicznymi w całym łuku Karpat, integracja społeczności pasterskich poprze działania na rzecz hodowców, działania mające na celu upowszechnienie Konwencji Karpackiej, promowanie walorów zdrowotnych, turystycznych i geograficznych poszczególnych krain geograficznych tworzących pasmo Karpat.
Realizując założenia statutowe oraz podążając za tendencjami panującymi na rynku polskim i europejskim w aspekcie zdrowej żywności, w zgodzie z naturą i tradycją. Podczas Targów oferujemy szerokiej społeczności produkt, który promuje wyroby certyfikowane o charakterze regionalnym i tradycyjnym.
Europejskie Targi są ważnym wydarzeniem dla promocji tych produktów zarówno wśród turystów odwiedzających Tatry, jak również wśród rdzennych mieszkańców Podtatrza.
Celem Targów jest popularyzacja wiedzy oraz bezpośrednia prezentacja produktów. Dzięki temu przekaz, skierowany do szerokiej rzeszy odbiorców, stanowi cenne źródło informacji, a jego realizacja dokonywana jest poprzez degustacje, pokazy, konferencje i konkursy.
Wszystkie te działania wspólnie przyczyniają się do budowania atrakcyjnego wydarzenia kulturalnego. Istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.
Unia Europejska kładąc duży nacisk na ochronę i kultywowanie lokalnych tradycji oraz obyczajów, ze szczególnym uwzględnieniem oryginalnych produktów rolnych, chronionych ze względu na miejsce pochodzenia i unikalny sposób wytwarzania wspiera takie inicjatywy, czego dowodem był patronat Johanesa Hahna, komisarza ds. Polityki Regionalnej.
Informujemy również, że w ubiegłych latach uczestnikami Targów byli producenci z: Austrii, Bułgarii, Czech, Danii, Francji, Grecji, Gruzji, Hiszpanii, Litwy, Polski, Portugalii, Rumunii, Słowacji, Turcji, Węgier oraz Włoch. Naszymi partnerami są: Fundacja InterCoop - Hiszpania, Fundacja na rzecz ochrony i waloryzacji jakości produktów rolno - spożywczych - Qualivita, Stowarzyszenie Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej - Wigwam oraz Instytut Rynków Rolnych w Sieci Obszarów Wiejskich w Ministerstwie Rolnictwa ISMEA-RRN - Włochy.
W miasteczku targowym swoje wyroby prezentowało 170-ciu wystawców z Polski i całej Europy.
W namiocie sferycznym, który stanął na Dolnej Równi Krupowej znalazły się stoiska informacyjne Komisji Europejskiej oraz Agencji Rynku Rolnego. Na miejscu można było otrzymać publikacje, materiały i uzyskać informacje m.in.: o założeniach i działalności WPR, programach realizowanych przez ARR oraz najważniejszych inicjatywach UE w dziedzinie rolnictwa i obszarów wiejskich oraz uczestniczyć w spotkaniu poświęconemu 50-leciu Wspólnej Polityki Rolnej.
Mamy nadzieję, że Targi będą istotnym wydarzeniem dla promocji produktu regionalnego, a działania Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury przyczynią się do popularyzacji Polski na arenie międzynarodowej.
Statystyka projektu:
I edycja
I edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbyła się od 5 do 8 sierpnia 2010 roku. Uczestnikami byli przedstawiciele Węgier, Hiszpanii, Polski, Włoch, Bułgarii, Łotwy, Danii oraz Gruzji. Przez cztery dni 63 producentów prezentowało swoje produkty. Z siedmiu państw przyjechało trzynastu wystawców. Po raz X odbyły się Targi Sztuki Ludowej i Rzemiosła Artystycznego w których brało udział 65 rękodzielników. Podczas Targów odbyło się seminarium, którego tematem były „produkty regionalne w Europie” Przedsięwzięciu towarzyszyły pokazy kuchni „na żywo”. Posmakować można było potraw kuchni węgierskiej, francuskiej, włoskiej oraz staropolskiej . Gościły u nas takie zespoły jak: Zakopower, Gooral live, The Cuts , Eljot, Ainu oraz Justyna Steczkowska.
II edycja
W 2011 roku odbyła się II edycja Targów podczas których, gościliśmy producentów z Węgier, Hiszpanii, Włoch, Bułgarii, Gruzji, Portugali, Ukrainy, Francji, Litwy, Austrii, Turcji, Grecji i Rumunii, uczestniczyło 123 wystawców z 13 krajów( brało udział 17 producentów). Istotnym elementem Targów było seminarium naukowe pod hasłem „Produkty regionalne marką regionu”. Atrakcją Targów były pokazy kuchni „na żywo”, które prezentowały: Fundacja Intercoop – Hiszpania, ISMEA-RRN - Włochy, koncerty zespołów: Enej, Hanka Rybka z zespołem, Kałe Bałe oraz występy zespołów regionalnych.
III edycja
III edycja Targów miała miejsce w dniach od 8 do 16 sierpnia 2012 roku. Uczestnikami byli producenci z Włoch, Rumunii, Węgier, Litwy, Bułgarii, Gruzji, Słowacji i Ukrainy. Łączna ilość wystawców 164 w tym 45 wystawców zagranicznych. Podczas Targów odbyła się konferencja poświęcona 50-leciu Wspólnej Polityki Rolnej pt. "Produkt regionalny - szansą dla drobnych gospodarstw rolnych" w której wzięli udział eksperci Komisji Europejskiej, posłowie do Parlamentu Europejskiego oraz przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego. Można było posmakować kuchni rumuńskiej, włoskiej, szwajcarskiej, środkowoeuropejskiej oraz tradycyjnej polskiej. Targi uświetniły koncerty zespołów takich jak: Enej, Future Folk, Megitza, Panduri, Krywań, The Cuts oraz Kabaret Truteń.
|