Nadchodzi dzień prawdy. Czy ktoś pokona mistrza? Czy padnie nowy rekord Polski? W sobotę 16 lipca w Rabkolandzie w Rabce-Zdroju odbędą się XI Mistrzostwa Polski w Dojeniu Sztucznej Krowy.
W ubiegłym roku I miejsce zajął pięciokrotny mistrz Polski Stanisław Budzeń. Rekordzista Polski z 2007 roku poprawił swój najlepszy wynik o 300 ml i wydoił 3300 ml w ciągu jednej minuty. Tuż za nim uplasował się Grzegorz Sobótek z wynikiem 2950 ml, a trzeci w kolejności był Kazimierz Kapłon, który wydoiwszy 2800 ml otrzymał tytuł II wicemistrza Polski. Zawodnicy z podium poza pucharem, dyplomem i gwarantowanym wpisem do bieżącego, X wydania księgi Polskie Rekordy i Osobliwości otrzymali nagrody pieniężne i zapas mleka Hej! z Zakładu Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko.
Sztuczna krowa łaciata o imieniu „Robcula” jeździ niemal po całej Polsce na różnego rodzaju festyny, pikniki czy imprezy firmowe. Występowała w telewizji, na scenach, mówiono o niej w radiu oraz pisano w tytułach ogólnopolskich, regionalnych oraz na stronach internetowych. Pojemność zbiornika w sztucznej krowie to 15 litrów mleka.
Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie Krowi Doktor, przedstawiciele Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych przy współudziale sędziów cyckowych.
Zwycięzca konkursu zdobędzie zaszczytny tytuł mistrza Polski, nagrodę rzeczową i pieniężną w wysokości 300 zł, puchar, dyplom oraz wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości.
Mistrzostwa odbędą się 16 lipca 2011r. (sobota) w godzinach od 14.00-16.00. Zapisów można dokonywać tego samego dnia od godz. 12.00 do 14.00 w wyznaczonym miejscu na terenie parku. W zawodach mogą wziąć udział osoby, które ukończyły 14 lat. Maksymalna liczba uczestników to 50 osób. Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.
Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym stanowisku oznaczonym „myj ręce przed dojeniem”, następnie zasiada na zydlu, specjalnej ryczce dojarza, i na sygnał prowadzącego zaczyna doić przez 1 minutę. Czas pokazuje duży zegar. Na sygnał stop zawodnik przerywa dojenie. Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik. Mleko wraca do pojemnika w sztucznej krowie. Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka. Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na siedząco, klęcząco lub w pozycji kucznej. Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie krową itp. powoduje natychmiastowe przerwanie uczestnictwa.
Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.
Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych wraz z Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka „Hej 3,8%” oraz Parkiem Rozrywki i Edukacji Rabkoland.
Rekord wynosi 3300 ml i należy do Stanisława Budzenia z Łowicza.
Opr. AG
|