Konferencja „ Od wypasu kulturowego do produktu regionalnego” organizowana w ramach realizowanego projektu Projekt „KULTURA? TAK! Promocja dziedzictwa kulturowego jako czynnik zrównoważonego rozwoju lokalnego Podtatrza (II)” finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego (NMF). DW Jasny Pałac , ul. Tetmajera 24. Organizator: Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury
Starosta Tatrzański - Andrzej Gąsienica Makowski , Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury oraz Tatrzański Park Narodowy są organizatorami konferencji popularno – naukowej pn. „ OD WYPASU KULTUROWEGO DO PRODUKTU REGIONALNEGO” .
Spotkanie odbędzie się w siedzibie Tatrzańskiej Agencji w DW „Jasny Pałac , ul. Tetmajera 24 w Zakopanem 29 marca 2011 r. o godz. 10:00
PROGRAM KONFERENCJI:
godz. 10:00 Otwarcie konferencji
Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica – Makowski
Dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego dr Paweł Skawiński
Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury Krzysztof Król Łęgowski
godz. 10:15 Historia pasterstwa w Karpatach – prof. dr hab. Andrzej Drożdż
godz. 10:30 Kultura pasterska fundamentem kultury podhalańskiej – Franciszek Bachleda Księdzularz
godz. 10:45 Działania społeczne 1980/1981 roku na rzecz przywrócenia własności sołtysów podhalańskich w Tatrach – Jan Antoł
godz. 11:00 Zasady i organizacja prowadzenia wypasu kulturowego owiec i krów w Tatrzańskim Parku narodowym – Marek Pęksa, Maria Gąsienica – Chmiel
godz. 11:15 Wypas kulturowy jako jeden ze sposobów ochrony czynnej ekosystemów nieleśnych w Tatrzańskiego Parku Narodowego - dr Zbigniew Krzan, mgr inż. Marek Pęksa, mgr inż Maria Gąsienica-Chmiel
godz. 11:30 Budownictwo pasterskie na Podhalu – dr Zbigniew Moździerz
godz. 11:45 Dawne użytkowanie pasterskie Tatr – dr Marcin Guzik, dr inż. Paweł Skwaiński
przerwa 12:00– 12:15
godz.12:15 Znaczenie produktu regionalnego – Dariusz Goszczyński Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
godz.12:30 Produkt regionalny szansą rozwoju Podhala – Krzysztof Król – Łęgowski
godz.12:45 Współpraca instytucjonalna na rzecz rozwoju produktu regionalnego – doświadczenia włoskie – Jakub Jasiński
godz.13:00 Szlak Dziedzictwa Kulturowego Podtatrza, jego bogactwo i przyszłość – Bożena Pietras – Goc
przerwa 13:00– 13:15
godz.13:15 Podhalańskie instrumenty pasterskie w dzisiejszej kulturze ludowej – Krzysztof Trebunia - Tutka
godz. 13:30 Ostatnie lata wypasów w Dolinie Kasprowej – dr Wojciech Gąsienica – Byrcyn
godz. 13:45 Pasterskie spotkania na Kopieńcu – Andrzej Skupień
godz. 14:00 Konkursy wiedzy o pasterstwie – Małgorzata Kot
przerwa obiadowa 14:15– 15.00
godz. 15.00 Zakończenie konferencji.
|