Już 18 lipca na Placu Rekordów w Rodzinnym Parku Rozrywki Rabkoland w Rabce-Zdroju odbędą się
IX MISTRZOSTWA POLSKI W DOJENIU SZTUCZNEJ KROWY
Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych wraz z Rabkolandem i Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka „Hej 3,8%”.
Pierwsze zawody mistrzowskie odbyły się w 2001 roku, a mistrzem został Jan Maciończyk, skarbnik gminy Marklowice Śląskie, który wydoił w ciągu minuty 2100 ml mleka.
W imprezie ubiegłorocznej zwyciężył Dariusz Baranowski z Kazanowa Iłżeckiego z wynikiem 2900 ml. Niestety nie został poprawiony rekord z 2007 r. należący do Stanisława Budzenia z Łowicza (lat 43), który wydoił aż 3000 ml. Czas dojenia wynosi zawsze - 1 minutę.
A teraz trochę informacji o naszej krówce:
- Sztuczna krowa łaciata o imieniu Robcula jeździ niemal po całej Polsce na różnego rodzaju festyny, pikniki czy imprezy firmowe.
- Występowała w telewizji, na scenach, mówiono o niej w radio oraz pisano w tytułach ogólnopolskich, regionalnych oraz na stronach internetowych.
- Pojemność krowy to 15 litrów mleka.
Podczas IX mistrzostw dojone będzie, jak co roku, mleko Hej 3,8% uznawane przez dzieci na Podhalu za jedno z najsmaczniejszych.
Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie Krowi Doktor, przedstawiciele Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych przy współudziale sędziów cycka.
Nagrody:
I miejsce - Tytuł mistrza Polski 2009, 300 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana krówka.
II miejsce - Tytuł I wicemistrza Polski, 200 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana krówka.
III miejsce - Tytuł II wicemistrza Polski, 100 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana krówka.
IV-X miejsca - Dyplom dojarza, księgę Polskie Rekordy i Osobliwości, mleko Hej i dmuchaną krówkę.
Przebieg imprezy:
- Mistrzostwa odbędą się w dniu 18 lipca 2009 r. w godzinach od 14.00-16.00,
- Zapisy w tym dniu od godz. 11.00 do 14.00 w wyznaczonym miejscu na terenie parku.
- Uczestnikiem może być osoba, która ukończyła 14 rok życia.
- Maksymalna liczba uczestników to 50 osób.
- Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.
- Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym stanowisku oznaczonym „myj ręce przed dojeniem”, następnie zasiada na zydlu, specjalnej ryczce dojarza, i na sygnał prowadzącego zaczyna doić.
- Dojenie trwa 1 minutę. Czas pokazuje duży zegar.
- Na sygnał stop zawodnik przerywa dojenie.
- Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik.
- Mleko wraca do krowy.
- Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka.
- Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na siedząco, klęcząco lub w pozycji kucznej.
- Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie krową itp. powoduje natychmiastowe przerwanie uczestnictwa.
- Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.
W godzinach od 12.00 do 14.00 tegoż dnia Zakład Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko zaprasza wszystkich chętnych na bezpłatną degustację swoich wyrobów mleczarskich.
Bliższych informacji udziela
Czesław Bajer
Naczelny Kontroler Rekordów Podhala
Tel. kom. 0-721 820 640
|