Jakieś trzy lata temu, wracając dziennie po pracy piechotą od Placu Piastów w Gliwicach do domu, kilka razy widziałem spacerującego starszego pana, ubranego jak na górską wyprawę: kurtka, plecak, buty górskie i kijki. Wyglądało to trochę dziwnie w otoczeniu miejskiej rzeczywistości i w takim oddaleniu od gór. Kilka miesięcy później kupiłem kwartalnik "TATRY"- zima 2007. Przeglądając go, uwagę moją przykuło zajmujące pół strony zdjęcie ilustrujące wywiad pt "Chodzę solo na trójki" . Rozpoznałem na nim właśnie tego starszego pana z Gliwic. Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że jest to nestor polskiego taternictwa Zdzisław Dziędzielewicz-Kirkin. Postanowiłem, że jeśli spotkam go raz jeszcze to podejdę do niego , ale więcej go nie spotkałem. W dzisiejszych Nowinach Gliwickich przeczytałem, że zmarł 21 września. Miał 94 lata.
Niesamowite… tyle lat wędrowania.
Coś w tych górach jest, że jednych zabierają w młodym wieku, a drudzy dzięki nim dożywają tylu lat.
P.S.
Można jaśniej wyjaśnić co znaczy przytoczony tytuł wywiadu „Chodzę solo na trójki”?
"chodzę solo na trójki" - w pojedynkę na drogi wspinaczkowe o skali trudności III wg Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA), (Międzynarodowa Federacja Związków Alpinistycznych).
Są różne rodzaje skali trudności dróg wspinaczkowych: UIAA, tatrzańska, krakowska, francuska, amerykańska, saksońska, australijska. Im wyższa cyferka tym trudniej.
III oznacza trudno. VI bodajże jest na Zamarłej Turni wariantem klasycznym, najtrudniejszy wariant Zamarłej "Mu mu mu" to VII+. Na Mnicha drogą tzw. "Metallica" jest IX+.
górals - nie, tylko drogi wspinaczkowe, nie turystyczne, te mają inną klasyfikację ( ludziki i kolory ludzików)....nie kolory szlaków, jak większość sądzi, Ty na pewno nie.:-):-)
Oczywiście, że nie. ;-)
Pytam bo dla mnie Orla Perć to bardziej wspinaczka niż chodzenie. Tak wnioskuje oglądając różne zdjęcia z tego szlaku i chciałem mieć jeszcze jakieś odniesienie co do tej skali trudności. Dlatego teraz po wyjaśnieniach jestem pełen podziwu dla tego Pana, który w wieku 90 lat „chodził solo na trójki” czyli wg Ciebie robił np. graniówki.
Dla ścisłości - kolory ludzików to chyba nie, na mapach Sygnatury kolor ludzika jest w kolorze szlaku. Stopień trudności zależy od tego (Ty to miler wiesz), czy ludzik idze jak z połknietym kijem, pod górkę na dwóch czy zasuwa na czterech. Oprócz tego jest "ludzika" - niewiasta z wózeczkiem. I tu pytanie do Pań: czyż to nie dyskryminacja, że kobieta jest tylko na symbolu najłatwiejszej, "bulwarowej" trasy? I czy chłop nie może cisnąć wózka z dzieckiem? :eek: :-)
Zależy jaka mapa Rafale, na tej mapie : http://www.mapytatr.net/PRODUK TY/MAPY_TAT/WYSOKIE/SLICES/wys _ii.htm , kolor ludzika wiąże się ze skalą trudności, od najtrudniejszej : czarny, czerwony, niebieski, zielony. Poza tym jeszcze w kwadracie jest stromość i wspinaczka, bądź spacerek
Masz rację. To znaczy, że to samo wydawnictwo w swoich mapach zamieściło inne oznaczenia. Ja mam "Tatrzańslki Park Narodowy", a mapa z linku to pewnie "Tatry Wysokie".
Ja mam wydanie 2006/2007 i widać zmienili, albo uprościli, bo w wydaniach starszych była podwójna informacja - przez symbol ludzika i jednocześnie przez kolor. Teraz stopień trudności symbolizuje tylko ludzik, a kolor jest taki jaki ma szlak.
Keby nebolo na Orlej Perci umelých pomôcok (technicznych ulatwień), mnohé miesta by boli lezecké (wzpinaczkowe) a aj ťažšie ako III UIAA. Teda pre nelezcov (newzpinaczow) nepriechodné!
Zdatný vysokohorský turista môže prechádzať (preliezať - wspinac) miesta trudnosci III buď sám alebo za pomoci istenia (asekuracje) partnera.
Serwis z-ne.pl używa niezbędnych cookies do działania strony. Analityczne (Google Analytics) i reklamowe (sieć OpenX) włączamy tylko po Twojej zgodzie. Szczegóły: polityka cookies i polityka prywatności.
Coś w tych górach jest, że jednych zabierają w młodym wieku, a drudzy dzięki nim dożywają tylu lat.
P.S.
Można jaśniej wyjaśnić co znaczy przytoczony tytuł wywiadu „Chodzę solo na trójki”?
Ale nie wiele mi to jeszcze mówi.
Ilu stopniowa jest ta skala i czy trudności wzrastają wraz ze skalą?
III oznacza trudno. VI bodajże jest na Zamarłej Turni wariantem klasycznym, najtrudniejszy wariant Zamarłej "Mu mu mu" to VII+. Na Mnicha drogą tzw. "Metallica" jest IX+.
Jeszcze jedno, czy Orla Perć też jest jakoś sklasyfikowana w tej skali?
Pytam bo dla mnie Orla Perć to bardziej wspinaczka niż chodzenie. Tak wnioskuje oglądając różne zdjęcia z tego szlaku i chciałem mieć jeszcze jakieś odniesienie co do tej skali trudności. Dlatego teraz po wyjaśnieniach jestem pełen podziwu dla tego Pana, który w wieku 90 lat „chodził solo na trójki” czyli wg Ciebie robił np. graniówki.
http://www.mapytatr.net/PROD UKTY/MAPY_TAT/TPN/SLICES/tpn_m apa.htm
Rok 2002/2003, może w nowszych wydaniach zmienili ??? - tylko po co ?
Ja mam papierową z takimi samymi oznaczeniami .... coprawda już w kawałkach.:D
Orla Perc i skala trudnosci
Zdatný vysokohorský turista môže prechádzať (preliezať - wspinac) miesta trudnosci III buď sám alebo za pomoci istenia (asekuracje) partnera.