Witam,
W prawdzie jest dopiero początek stycznia, ale od pewnego czasu zacząłem zastanawiać się nad zobaczeniem wschodu Słońca z Rys początkiem maja... jakie możliwości byście proponowali??:confused:
Ja osobiście mam dwie, ale nie wiem czy dobre... bo jeszcze czegoś takiego nie próbowałem ;)
1)wyruszenie około 1.00 spod Morskiego Oka i iście nocą ... i wejście przed 5.00, ale w nocy to trochę tak nie bardzo...
2) wyruszenie po południu i nocleg na szczycie, lub gdzieś pod szczytem (mam ciepły śpiwór, więc o temperaturę się nawet nie obawiam)...
Wiem, że to trochę wariacki pomysł i taki dosyć chyba... przynajmniej według mnie szalony ;) ale chciałbym coś takiego zrobić...
Proszę o opinie i porady :)
pozdrawiam
pomysł podobny w istocie zgłosił Miler 18 listopada i funkcjonuje pt. "noc w górach" parę pozycji niżej w tematach Góry... zapowiada się, że rok 2009 będzie rokiem wschodzącego słońca w fotografice tatrzańskiej.
Nie wiem ,czy masz świadomość,ale na początku maja ,na Rysach jest jeszcze w pełni zima.Bardzo rzadko zdarzało się inaczej.Oprócz obficie zalegających śniegów na tej wysokości,temperatura również będzie zimowa,nierzadko notuje się do -10 stopni w nocy.Rozważalismy nocleg,ale latem,przy odpowiednich warunkach pogodowych,bo lato w Tatrach ,to nie pora roku,jak na nizinach.No,ale latem na pewno trafi się na warunki sprzyjające noclegowi,natomiast na początku maja na pewno nie.
co do temperatur to sie faktycznie jest nad czym się zastanowić... hmm ale jeśli mam śpiwór, w którym spałem pod chmurką przy temp 0 st.w samej bieliźnie i na pewno nie było mi zimno... dobrze się ubiorę i wezmę karimatę z izolacją ... oczywiście to tylko takie moje spostrzeżenia... nie jestem w 100% zdecydowany na tą wyprawę. Czekam na kolejne głosy sprzeciwu lub aprobaty.
Pozdrawiam.
Serwis z-ne.pl używa niezbędnych cookies do działania strony. Analityczne (Google Analytics) i reklamowe (sieć OpenX) włączamy tylko po Twojej zgodzie. Szczegóły: polityka cookies i polityka prywatności.
W prawdzie jest dopiero początek stycznia, ale od pewnego czasu zacząłem zastanawiać się nad zobaczeniem wschodu Słońca z Rys początkiem maja... jakie możliwości byście proponowali??:confused:
Ja osobiście mam dwie, ale nie wiem czy dobre... bo jeszcze czegoś takiego nie próbowałem ;)
1)wyruszenie około 1.00 spod Morskiego Oka i iście nocą ... i wejście przed 5.00, ale w nocy to trochę tak nie bardzo...
2) wyruszenie po południu i nocleg na szczycie, lub gdzieś pod szczytem (mam ciepły śpiwór, więc o temperaturę się nawet nie obawiam)...
Wiem, że to trochę wariacki pomysł i taki dosyć chyba... przynajmniej według mnie szalony ;) ale chciałbym coś takiego zrobić...
Proszę o opinie i porady :)
pozdrawiam
Pozdrawiam.