Reasumując, w Polsce żyją cztery gatunki węży: żmija zygzakowata, zaskroniec zwyczajny, gniewosz plamisty i eskulapa. Tylko żmija jest jadowita, pozostałe są niegroźne. Ten ostatni jest największy i najrzadszy, praktycznie na wyginięciu. Wszystkie węże są pod ochroną. Żmije i zaskrońce spotykałem mnóstwo razy, gniewosza tylko raz. Węża eskulapa nigdy.
Uzupełniając chciałem powiedzieć, że gniewosz jest łudząco podobny do żmii, ale tylko żmija ma pionowe źrenice. żeby się upewnić wystarczy się schylić i przyjrzeć się z bliska oku. :D
...miałam okazję spotkać taką piękność jak na zdjęciu na jednej z pozaszlakowych tras. Wygrzewała się w trawie na słoneczku, była doskonale zamaskowana, tak samo ruda jak trawy ( bo to było we wrześniu).
Szłam zgięta wpól bardzo upierdliwym podejściem, pomagałam sobie chwytając się trawek i o mało co nie chwyciłam tego gada.
Dostrzegłam ją w ostatniej chwili, rezultat był taki, że wstapiły we mnie nagle takie siły, że upierdliwe podejście pokonałam w tempie bardzo szybkim :D .
Teraz jak chcę odpocząć na szlaku patrzę najpierw czy w trawie nie czai się żmija :D
foteolu, jesteś kopalnią wiedzy wszelkiej. Cieszysz się znakomitym zdrowiem i oby tak dalej. Węża eskulapa zobaczysz jak odwiedzisz jakąkolwiek placówkę słuzby zdrowia. Ja oprócz tego węża nie widziałam na wolności żadnego innego.
Serwis z-ne.pl używa niezbędnych cookies do działania strony. Analityczne (Google Analytics) i reklamowe (sieć OpenX) włączamy tylko po Twojej zgodzie. Szczegóły: polityka cookies i polityka prywatności.
Re: Hakuna Matata
...wiedziałam, że mnie rozumiesz...
...piękno samo w sobie...
...a co za podobieństwo...
...w uzupełnieniu wypowiedzi foteola...
...moje podobieństwo do jadowitej żmii zygzakowatej nie jest przypadkowe...
...zgadza się - są pionowe...
Szłam zgięta wpól bardzo upierdliwym podejściem, pomagałam sobie chwytając się trawek i o mało co nie chwyciłam tego gada.
Dostrzegłam ją w ostatniej chwili, rezultat był taki, że wstapiły we mnie nagle takie siły, że upierdliwe podejście pokonałam w tempie bardzo szybkim :D .
Teraz jak chcę odpocząć na szlaku patrzę najpierw czy w trawie nie czai się żmija :D
Fakt, dzięki niej przyspieszenie miałam niezłe :D
Niestety, podziękować nie zdążyłam, zbyt szybko stamtą zwiewałam :D
...jako przedstawicieli rodziny zdradnicowatych...