E-mail Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Tatry
Aktualności
 ABC turysty
   Przygotowanie
   Ekwipunek
   Informacje TOPR i TPN
   Oznaczenia szlaków
   Przewodnicy
   Przejścia graniczne
    Bezpieczeństwo
      Gdy spotkasz misia...
      Lawiny
      Ku przestrodze...
      Bezpieczeństwo, porady
   Zwierzę na szlaku
   Schroniska
 O Tatrach
   TPN i TANAP
   Klimat
   Geologia
    Zwierzęta
      Gatunki
   Rośliny
    Tatry w liczbach
    Historia
 Encyklopedia Tatr
   Alfabetycznie
   Tematycznie
   Multimedia
 Wycieczki
   Zaplanuj wycieczkę
   Miejsce startu
   Miejsce docelowe
   Skala trudności
   Wszystkie
 Jaskinie tatrzańskie
    SKTJ PTTK
      Aktualności
      Działalność
      Kurs
      Wspomnienia
      Polecane strony
      Galeria
      Kontakt
   Powstanie jaskiń
   Krążenie wody w skałach
   Nacieki
   Morfologiczne typy
   Klimat jaskiń
   Powstanie jaskiń tatrz.
Zagadki tatrzańskie
 Aktywny wypoczynek
   Taternictwo
   Speleologia
   Paralotnie
   Ski-alpinizm
   Narciarstwo
   Na rowerze
   Turystyka jaskiniowa
   Trasy biegowe
   Turystyka piesza
   Sporty wodne
Galeria
Warunki w Tatrach
Forum dyskusyjne
Zakopane, Tatry, Podhale
E-mail
Hasło
» Załóż konto
» Zapomniałem hasła
Zakopane


zapamiętaj numer alarmowy w górach!!!
0 601 100 300
 nawigacja:  Z-ne.pl » Portal Zakopiański» ABC turysty» Bezpieczeństwo» Gdy spotkasz misia...

Gdy spotkasz misia...

 
Niedźwiedź brunatny

Podczas górskich wędrówek możemy spotkać na swej drodze niedźwiedzia. Pamiętać trzeba, że niedźwiedź nie jest jednak "misiem" znanym z Kubusia Puchatka, a bardzo groźnym drapieżnikiem.

Na terenie TPN mieszka kilkanaście niedźwiedzi - napotkać je można głównie w rejonach: Morskiego Oka, Doliny Roztoki, Polany Kondratowej, a także Doliny Strążyskiej i Tatrach Zachodnich - w tym również na trasach rowerowych. Niedźwiedzie (nawet te szukające pożywienia po turystach) zazwyczaj unikają człowieka, ale do spotkania może dojść. Aby spotkanie takie było bezpieczne i pozostało miłym wspomnieniem z górskiej wycieczki, a nie koszmarem nocnym lub tym bardziej nie zakończyło się uszczerbkiem na zdrowiu należy zachować kilka podstawowych zasad:

 
Tablica informacyjna przy Murowańcu
(fot. G. Japoł)
  • żeby nie spotkać niedźwiedzia:
  • przed wyjściem w góry sprawdzić czy ze względu na niedźwiedzie zamknięte są jakieś szlaki oraz unikać przebywania w rejonie występowania niedźwiedzi po zmroku.
  • nie chodź po zmroku sam, niedźwiedzie unikają grup ludzi - rozmawiajcie głośno.
  • jeśli usłyszysz charakterystyczne "mruczenie" z lasu - staraj się, aby niedźwiedź cię nie zauważył.
  • jedzenie (szczególnie konserwy itd.) powinno być szczelnie zapakowane, aby ich zapach nie skusił niedźwiedzia.

  • gdy spotkasz niedźwiedzia:
  • jeśli spotkamy niedźwiedzia należy oddalić się w sposób cichy i spokojny - NIE NALEŻY UCIEKAĆ, ABY NIEDŹWIEDŹ NIE POTRAKTOWAŁ CIĘ JAK ZDOBYCZ! Nie należy także wchodzić na drzewo - niedźwiedź robi to znacznie lepiej.
  • szczególnie ostrożnie powinniśmy się wycofać jeśli natrafimy na młode niedźwiadki - matka w ich obronie może być bardzo niebezpieczna.
  • nie wolno karmić niedźwiedzi, ani zostawiać resztek jedzenia, opakowań, które mogą je zainteresować - niedźwiedzie szczególnie niebezpieczne są podczas żerowania.
  • nie wolno zbliżać się do niedźwiedzia np. w celu wykonania zdjęcia czy sfilmowania go. Może gwałtownie zareagować na błysk flesza lub ostre oświetlenie latarką.
  • jeśli staniesz z niedźwiedziem oko w oko delikatnie rozepnij pas biodrowy plecaka, aby w razie czego móc go zrzucić - może zainteresuje się nim. NIE RÓB GWAŁTOWNYCH RUCHÓW, kontroluj jego zachowanie (nie patrz mu w oczy).
  • jeśli niedźwiedź obserwuje cię i ma uszy położone do tyłu NAWET NIE RUSZAJ SIĘ! później powoli wycofuj się. Jeżeli jesteś z dziećmi, bacznie zwracaj uwagę na ich zachowanie.
  • jeśli jednak niedźwiedź nie straci zainteresowania tobą delikatnie połóż się na ziemi, podkurcz nogi, osłoń rękoma szyję i twarz - w większości przypadków niedźwiedź zostawi Cię w spokoju - w najgorszym razie powinien najwyżej podrapać.
Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych. Dochodzi do 2 m długości, 1,25 m wysokości i do 400 kg wagi. Sierść gęsta, barwy rudej, brunatnej, czarnej lub srebrzystej. Zamieszkiwał pierwotnie całą Europę, obecnie w południowo-zachodniej Europie wytępiony. Występuje w niedostępnych lasach górskich, w Eurazji i Ameryce Północnej, aż do północnego Meksyku. Żywi się nasionami, owocami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, chętnie zjada miód; z braku produktów naturalnych może wyrządzać znaczne szkody wśród bydła i zwierzyny leśnej. Na człowieka napada tylko drażniony lub zachęcony, np. przez karmienie. Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą i zapada w sen zimowy, z którego często budzi się od czasu do czasu. Żyje samotnie, tylko w okresie godowym z samicą. W zimie samica rodzi zwykle 2—3 młodych, którymi opiekuje się aż do następnego miotu. Samica z młodymi bywa szczególnie niebezpieczna.
 
 

źródło:
Opracowanie własne www.z-ne.pl - Opis niedźwiedzia brunatnego udostępniony przez wrocławskie ZOO











Jeżeli znalazłeś/aś błąd, nieaktualną informację lub posiadasz materiały (teksty, zdjęcia, nagrania...), które mogą rozszerzyć zawartość tej strony i możesz je udostępnić - KLIKNIJ TU »»

ZAKOPIAŃSKI PORTAL INTERNETOWY Copyright © MATinternet s.c. - ZAKOPANE 1999-2017   - Tatry Noclegi Zakopane online